ΕΛΛΑΔΑ

Λεπτομέρειες για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που έστησε τεράστια οικονομική απάτη

Λεπτομέρειες για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που έστησε τεράστια οικονομική απάτη
EUROKINISSI

Δύο Έλληνες, ένας 48χρονος γνωστός χρηματιστής και ένας 53χρονος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ουκρανία ήταν οι επικεφαλής της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επενδυτές και εξαρθρώθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ., όπως ανέφερε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις γυναίκες, ηλικίας 35, 39 και 48 ετών. Όλοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι είναι 18 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 12 Έλληνες (μεταξύ αυτών και 3 δικηγόροι), 2 υπήκοοι Τουρκίας, 1 Ρωσίας και 1 Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή.

Η εγκληματική δράση της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται από το 2005, αποκαλύφθηκε πλήρως, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της και οι συνεργοί τους.

Τρόπος δράσης της οργάνωσης

Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα σχετικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία δήθεν έκαναν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου. Οι κατηγορούμενοι διοικούσαν και ήλεγχαν αυτά τα εταιρικά σχήματα, είτε απ΄ ευθείας, είτε μέσω «offshore» εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία κρύβονταν οι ίδιοι. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο τρόπος λειτουργίας των επενδυτικών δομών ήταν ο εξής:

Οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα - επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις τους και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις μεγαλύτερες του 3% τον μήνα.

Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.

Ιστορικό δράσης της οργάνωσης

Το 2005 ο 48χρονος χρηματιστής που συνελήφθη, ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα.

Το 2010 ο 48χρονος, μαζί με τον 53χρονο συλληφθέντα επιχειρηματία, ίδρυσε εταιρεία, με το ίδιο αντικείμενο, στην Ουαλία και δικαιούχο την 48χρονη σύζυγό του.

Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε επίσης, ότι η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές, με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με πολύπλοκες μεθόδους «ξεπλύματος» και μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών. Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές θύματα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον εξήντα offshore εταιρείες, με έδρες το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Παράλληλα, διατηρούσαν λογαριασμούς σε διάφορα μέρη, όπως Σαν Μαρίνο, Μπελίζ, Παναμά, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Σιγκαπούρη, Κουρακάο, Αγία Λουκία, Αγιο Βικέντιο και Μπαχάμες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι από το 2012, οπότε και ιδρύθηκαν τα τρία funds μέχρι το Μάϊο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 1,5 εκατ.ευρώ.

Το γεγονός, όμως, ότι αρκετοί επενδυτές, κατέθεταν τα χρήματά τους μετρητά απ΄ ευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι πιθανόν τα κέρδη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκατομμύρια ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, γραφεία και σε μία αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες, πολλά παραστατικά τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

Εξιχνιάστηκε μεγάλη χρηματική απάτη με offshore και εικονικές επενδύσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ