ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο CNN Greece: Θα υπερβούμε τα 30.000 κρούσματα, κορύφωση του κύματος στις 20 Ιουλίου

Τζανάκης στο CNN Greece: Θα υπερβούμε τα 30.000 κρούσματα, κορύφωση του κύματος στις 20 Ιουλίου
Αναμένεται αύξηση του αριθμού των νεκρών το διάστημα που θα κορυφωθεί το κύμα πανδημίας INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Με 250 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού και με κορύφωση του κύματος των επόμενων ημερών, ελπίζω να μην έχουμε πρόβλημα στις κλίνες Covid αλλά να διατηρήσουμε διαχειρίσιμη την κατάσταση στο ΕΣΥ», λέει στο CNN Greece o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης

Ο καθηγητής κάνει λόγο για πρώιμο επιδημικό κύμα, το οποίο θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Ιουλίου.

«Δεν μας εκπλήσσει αυτό. Θα πρέπει να διατηρήσουμε σε διαχειρίσιμη κατάσταση το ΕΣΥ. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε τόση αύξηση στις μονάδες ώστε να μας δυσκολέψει η κατάσταση. Σίγουρα όμως θα γεμίσουν οι απλές κλίνες. Ήδη υπάρχουν 250 εισαγωγές καθημερινά. Και ευελπιστούμε ότι περίπου σε 15 -20 μέρες να ζούμε στην κορύφωσή του».

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που γνωρίζουμε, λέει ο κ. Τζανάκης και αυτό αποδίδεται είτε στο ότι δεν δηλώνονται τα τεστ που γίνονται στο σπίτι, είτε στο ότι λόγω ήπιων συμπτωμάτων δεν γίνονται τεστ.

«Εάν μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα είναι τουλάχιστον δυόμιση φορές πάνω αυτή τη στιγμή από όσα ανακοινώνουμε. Δηλαδή αν λέμε 10.000 - 12.000 τότε είναι 20.000. Όταν λέμε 15.000 να υπολογίζεται 30.000 κρούσματα. Δηλαδή εάν το επόμενο διάστημα, που φτάνει στην κορύφωσή του το κύμα της πανδημίας, μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, τότε υπολογίζω ότι θα υπερβούμε τις 30.000», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

«Θα ανέβει ο αριθμός των νεκρών»

Με την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αναμένεται και αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Θα έχουμε περισσότερους νεκρούς...ελπίζω να μην ξεπεράσουμε τους 25-30 τη μέρα. Επίσης θα ανέβουν ελαφρά και οι μονάδες νοσηλείας. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους ευάλωτους ανθρώπους και τους ηλικιωμένους και τις έγκυες το επόμενο διάστημα», σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη.

«Να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών»

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Εν τω μεταξύ,ισχυρή είναι η σύσταση του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών.

Στην απόφαση αυτή συνηγορεί και ο κ. Νίκος Τζανάκης, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

«Προς το παρόν οι κάτω των 60 και κυρίως οι κάτω των 50 οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με 3η δόση, αλλά κυρίως όσοι έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί τριπλά, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν είναι οι άνω των 50 και ιδίως οι άνω των 60 ετών. Εάν έχουν και νοσήματα, καλό είναι να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από τη βαριά νόσηση. Οι άνω των 50 που έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει το τελευταίο 4μηνο ή 5μηνο, ούτε αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν με 4η δόση, κατά τη γνώμη μου».

Ο κ. Τζανάκης τονίζει την προστασία που παρέχει το εμβόλιο από τη βαριά νόσο και μάλιστα μία περίοδο που επικρατούν οι παραλλαγές της Ο4 και Ο5 που είναι και οι πιο μεταδοτικές.

Μέτρα

Η αποφυγή του συνωστισμού και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους, είναι δύο μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να προστατευτούμε από το πανδημικό κύμα.

«Το μοναδικό όπλο που έχουμε για να αντισταθούμε στη νόσο είναι η χρήση της μάσκας. Γι΄αυτό πρέπει τουλάχιστον το διάστημα αυτό που κορυφώνεται το επιδημικό κύμα να την φοράμε σε χώρους συνωστισμού» σημειώνει ο κ. Τζανάκης και προτείνει να παρθούν ορισμένα μέτρα, σε περίπτωση που πιεστεί το σύστημα υγείας.

«Εγώ το πρώτο που θα έκανα, θα ήταν η υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, εφόσον δεν τηρείται απ΄όλους, σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς. Σε πλοία, αεροπλάνα… παντού. Δεν θεωρώ ότι η αστυνομική εφαρμογή της μάσκας είναι η σωστή πολιτική. Η σωστή πολιτική είναι να κατανοήσουμε ότι το μοναδικό μέτρο που έχουμε για να αντισταθούμε στη νόσο, είναι να φοράμε μάσκα και να προσέχουμε την αντισηψία των χεριών μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ