ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγναδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα επί της ενοχής ή μη

Δίκη Λιγναδη: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα επί της ενοχής ή μη
Ο σκηνοθέτης - ηθοποιός αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ΙΝΤΙΜΕ/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ώρα της κρίσης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη έφτασε, καθώς σήμερα ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κωνσταντίνος Κούντριας θα εισηγηθεί επί της ενοχής ή μη του κατηγορουμένου για το κακούργημα του «βιασμού κατά συρροή».

Ο εισαγγελέας της έδρας βάσει του υλικού που προέκυψε από τις συνολικά 27 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, τις καταθέσεις των φερομένων ως θυμάτων, των μαρτύρων αλλά και το περιεχόμενο της απολογίας του κατηγορουμένου θα προτείνει επί της ενοχής του ή μη του σκηνοθέτη-ηθοποιού, ο οποίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος εδώ και 17 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία σημαδεύτηκε από εντάσεις και συνεχείς διακοπές, άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και πλέον οδεύει προς την τελική ευθεία με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.

Απολογούμενος ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ενώπιον των δικαστών αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ότι διέπραξε τους βιασμούς τεσσάρων ανηλίκων και νεαρών ανδρών, κάνοντας λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» της υπόθεσης με στόχο να χτυπηθεί, όπως ισχυρίστηκε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση σε αντιπαλότητες στο χώρο του θεάτρου αλλά και σε προσωπική πικρία κάποιων εκ των καταγγελλόντων επειδή «δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε μάλιστα ότι «σιχαίνομαι το βιασμό, σιχαίνομαι την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και κάλεσε όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως ώστε «να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση μέλους της έδρας γιατί έκανε παρέα με ανήλικους, είπε πως: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του περιέγραψε επίσης τον εαυτό ως αυθόρμητο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιοποιούσε» τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι στην ερωτική του ζωή ήταν ζωηρός.

«Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα», θέλησε να ξεκαθαρίσει ο κατηγορούμενος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ