ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: «Όποιος έχει κακοποιηθεί, να το καταγγείλει αμέσως»

Δημήτρης Λιγνάδης: «Όποιος έχει κακοποιηθεί, να το καταγγείλει αμέσως»
Ο Δημήτρης Λιγνάδης INTIME

Πέντε ώρες διήρκησε η απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, κατά την οποία όχι μόνο αρνήθηκε τους βιασμούς τεσσάρων ανηλίκων και νεαρών ανδρών, αλλά κάλεσε και όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως, ώστε «να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» της υπόθεσης με στόχο να χτυπηθεί, όπως ισχυρίστηκε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί σκευωρίας. Μάλιστα, όπως είπε ενώπιον των δικαστών όταν άκουσε πως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του γέλασε και πίστεψε πως ήταν «τρολιά». «Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος μου και μου είπε υπάρχει ένταλμα “έλα”. Πήγα με τη βιαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις», υποστήριξε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορούμενου, η διαδικασία θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος θα εισηγηθεί επί της ενοχής ή μη του ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Νωρίτερα, στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κάποιοι άνθρωποι οι … 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίοι είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις. …Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω … Υπήρχε ένας Κυπαρισσόπουλος που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φυτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Αυτούς εγώ τους ονομάζω «λαγούς». Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρουν στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος είπε: «Δεν λέω ότι οι αντιπαλότητες στο Εθνικό Θέατρο με πήρανε από το χεράκι και με φέρανε εδώ. Όλο αυτό χτίστηκε. Συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ενώθηκαν και χρησιμοποιώντας ως μοχλό εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη. Η πολιτική χρήση του θέματος είναι εξόφθαλμη. Τι καλύτερο να πεις “να τι διάλεξαν για το Εθνικό Θέατρο”...».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες επιλογές του κατά τη διάρκεια της θητείας στο Εθνικό Θέατρο, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, προκάλεσαν αντιπαλότητες και έχθρα προς το πρόσωπό του, o κατηγορούμενος είπε:

«Διορίστηκα το 2019 στο Εθνικό από τη κ. Μενδώνη μια κίνηση που την επικροτούσε τότε το 90%. Υπήρχε όμως ένα μικρό ποσοστό που διαφωνούσε. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής ο προηγούμενος ο διευθυντής μου είπε ότι μου παραδίδει το Εθνικό με πλεόνασμα 200 χιλιάδων ευρώ. Σύντομα διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ. Μια αντιπαλότητα εκεί. Μου στέλνατε διάφορα απειλητικά μηνύματα τότε» είπε ο Δ. Λιγνάδης και συνέχισε: «Σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσα την ονομασία της σκηνής «Ελένη Παπαδάκη». Είναι απίστευτο το τι σάλος και ορυμαγδός σχολίων υπήρξε γιατί ονόμασα τη σκηνή έτσι. Εξήγγειλα τη μετεξέλιξη της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα. Άνοιξα δεύτερο μέτωπο. Έλεγαν «νάτος ο εθνικόφρων… Στους «Πέρσες» ασπάστηκα ομοίωμα του Παρθενώνα και εκεί ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε. Γιατί φίλησα τον Παρθενώνα… Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια μέτωπο επιθυμία για εκδίκηση. Στη πρώτη ευκαιρία να σου ρίξουμε Λιγνάδη …να πέσεις μέσα στο πηγάδι… Αναρωτήθηκα πολλές φορές με όλη αυτή τη διαπόμπευση και το διασυρμό μου να γίνεται δικαστήριο για μένα στα κανάλια για το όνομά μου. Να προδικάζουν τη περίπτωσή μου, να βλέπω όλα αυτά τα πάλαι ποτέ βοθροκάναλα της διαπλοκής, σύμφωνα με κάποιους αριστεριστές, να τα έχουν τώρα καταστήσει οι ίδιοι αρχαγγέλους της κάθαρσης. Και αναρωτήθηκα πως εγώ με τη ρετσέτα του παιδόφιλου και του βιαστή πως θα πάω να μιλήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς…..».

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της έδρας γιατί έκανε παρέα με ανήλικους, ο Λιγνάδης είπε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου, αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά».

Σύνεδρος: Ποιες συμπεριφορές σας πυροδότησαν αυτές τις φήμες για τις οποίες έγινε τόσος λόγος στο ακροατήριο;

Κατηγορούμενος: Εγώ άκουσα τις λέξεις φήμες, φήμες αλλά δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη φήμη. Δεν μας είπε κάποιος ποια ήταν αυτή η φημολογία. Στο Αρσάκειο για παράδειγμα ήμουν 28 χρονών και έκανα παρέα με τρεις μαθήτριες και τους γονείς τους ….Αυτό εννοούν;

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του περιέγραψε τον εαυτό ως αυθόρμητο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιοποιούσε» τα πράγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Όχι. μόνο. Δεn φτάνεις να κάνεις τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια, αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.

Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της, ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».

Κατηγορούμενος: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα, σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ