ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Δεν επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας παγκοσμίως από την αύξηση των κρουσμάτων

Μαγιορκίνης: Δεν επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας παγκοσμίως από την αύξηση των κρουσμάτων
«Εξαιρετικά απίθανο να αναγκαστούμε να λάβουμε νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι», εκτιμά ο καθηγητής ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι παγκοσμίως καταγράφεται μια σημαντική αύξηση ωστόσο δεν επιβαρύνονται τα συστήματα υγείας

Φέρνοντας σαν παράδειγμα την Πορτογαλία η οποία δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από το νέο πανδημικό κύμα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε στον ΑΝΤ1 ότι εκεί έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αυτό το κύμα που προκαλούν τα υποστελέχη της Όμικρον 4 και 5 και στο δυσκολότερο σημείο του οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 120-130, με την χώρα να έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η νόσηση από αυτά τα υποστελέχη μοιάζει να είναι σχετικά ήπια χωρίς βέβαια να παύει να είναι επικίνδυνη και για το λόγο αυτό φαντάζει «εξαιρετικά απίθανο να αναγκαστούμε να λάβουμε νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι».

Σε ότι αφορά τα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι προσφέρουν αυτό που λέγεται «αποστειρωτική ανοσία», δεν αποτρέπουν το ενδεχόμενο νόσησης απλά μικραίνουν τις πιθανότητες, αλλά σίγουρα προσφέρουν ηπιότερη νόσηση. Δηλαδή κάποιος που θα αρρωστήσει θα κάνει πυρετό, αλλά δεν θα χρειαστεί οξυγόνο.

Σε ότι αφορά τη νέα γενιά εμβολίων που αναμένονται το φθινόπωρο, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι είναι πολύ πιθανό να παρέχουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην Όμικρον.

Υπενθυμίζεται πως «έκρηξη» κρουσμάτων, όπως είχε προαναγγελθεί από τους επιστήμονες, καταγράφηκε χτες Τρίτη 28 Ιουνίου, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 12.606 τα κρούσματα στην Αττική, 1.640 στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα στην Αττική, καταγράφηκαν:

  • Ανατολική Αττική 1.410 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 2.273 κρούσματα
  • Δυτική Αττική 398 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 1.506 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 3.669 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 1.698 κρούσματα
  • Πειραιάς 1.500 κρούσματα
  • Νήσοι 152 κρούσματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ