ΕΛΛΑΔΑ

Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο: Ο Αλέξης Κούγιας στο «πλευρό» φιλοζωικής οργάνωσης

Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο: Ο Αλέξης Κούγιας στο «πλευρό» φιλοζωικής οργάνωσης
Ζωοφιλική Ομοσπονδία έδωσε την εντολή στον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Την εντολή να διερευνήσει τυχόν «ποινικές ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του χιμπατζή Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έλαβε από ζωοφιλική ομοσπονδία ο γνωστός ποινικολογόγος, Αλέξης Κούγιας.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Δικηγορικό γραφείο Αλέξη Κούγια, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού δια του προέδρου της κύριου Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του γενικού γραμματέως της κύριου Γιάννη Κάραλη με εξουσιοδότησε όπως διερευνήσω τυχόν ποινικές ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού στα παιδιά όλης της Αττικής και όλης της Ελλάδος χιμπατζή με το όνομα Μπαζού, ο οποίος δραπέτευσε λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου εξετίθετο».

«Στους εντολείς μου έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτελέσεως του δυστυχούς ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου».

Η εξουσιοδότηση της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας

Στην εξουσιοδότησή της η Ζωοφιλική Ομοσπονδία ευχαριστεί τον κ. Κούγια που επί σειρά ετών, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας, σας εξουδιοδοτεί να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια που κρίνετε ότι απαιτείται για τη διερεύνσηη υπόθεσης θανάτωσης του χιμπαντζή ονόματος Μπαζού στην ιδιωτική επιχείρηση με τον εμπορικό τίτλο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δια βλημάτων όπλου ή όπλων. Ενδεικτικά: κατάθεση μήνυσης, αγωγής κ.α.

«Σας ευχαριστούμε θερμότα εκ νέου που ως άμισθος νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας προσφέρετε επι έτη εντελώς δωρεάν την πολύτιμη υπεράσπισή σας στα άτυχα ζωάκια».

Να σημειωθεί ότι προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, στο Αττικό Πάρκοαδιενεργείται από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου. Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι' αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ