ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ μπλόκαρε τη χρήση jet ski στην παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου για την ασφάλεια των λουομένων

Το ΣτΕ μπλόκαρε τη χρήση jet ski στην παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου για την ασφάλεια των λουομένων
Το ΣτΕ μπλόκαρε τη χρήση jet ski στην παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην ασφάλεια  των λουομένων, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε τη χρήση jet ski, flyboart, σκαφών, κ.λ.π., στη γνωστή παραλία Πλατύς Γιαλός Μυκόνου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέστειλαν την απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής (jet ski, flyboart, κ.λπ.) στην εν λόγω φημισμένη παραλία της Μυκόνου, κρίνοντας ότι «υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» σε άλλο σημείο εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού και οι οποίοι «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην παραλία Πλατύς Γιαλός».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η διεύθυνση της ξενοδοχειακής μονάδας Mykonian Dove στον πολυσύχναστο Πλατύ Γιαλό και ζητούσε να ακυρωθεί η από 2.11.2021 απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου με την οποία ανανεώθηκε η έγκριση εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής που είχε χορηγηθεί σε επιχειρηματία, ο οποίος μπροστά στην παραλία της ξενοδοχειακής μονάδας έχει εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα μήκους 36,5 μέτρων. Επίσης, νοικιάζει θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως είναι 3 jet ski, 20 θαλάσσια δακτυλίδια, 2 θαλάσσια έλκηθρα, ένα σύστημα υδροπροωθούμενης ανύψωσης (flyboart) το οποίο συνδέεται με θαλάσσιο μοτοποδήλατο, 3 κανό, 3 stand up paddlihg, 4 θαλάσσια σκι, κ.λπ. και διαθέτει και λειτουργοί 7 σκάφη για τις ανάγκες υποστήριξης των συγκεκριμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ μάλιστα η οικονομική ζημιά που επικαλείται ο εκμεταλλευόμενος τα μέσα θαλάσσια αναψυχής ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με τη βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.

Εξάλλου, συνεχίζει το ΣτΕ, δεν εμποδίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα του επιχειρηματία ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Μεγάλη Άμμος).

Αλεομάνδρας- Cavo Glyfadi

Το ΣτΕ με άλλη απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της γνωστής στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας Ιουλίας Τσέτη και της επέτρεψε να τοποθετήσει ιδιωτική πλωτή εξέδρα, προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi της Μυκόνου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Μυκόνου κατά του υπουργείου Ναυτιλίας και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του εν λόγω υπουργείου με την οποία χορηγήθηκε στην κυρία Τσέτη άδεια για την τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας 60 τ.μ., εποχικής χρήσης (6 μηνών), προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής στην Αλεομάνδρα- Cavo Glyfadi. Με την ίδια απόφαση προβλέφθηκε, ότι η πρόσβαση στην εξέδρα θα γίνεται με την τοποθέτηση διαδρόμου 10 μέτρων από την βραχώδη ακτή.

Ωστόσο, το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ (απόφαση 1248/2022) έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι «νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ