ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη ψευτογιατρού: Ώρα απολογίας για τον Dr. Kontos – Τι λένε οι καταθέσεις των μαρτύρων

Δίκη ψευτογιατρού: Ώρα απολογίας για τον Dr. Kontos  – Τι λένε οι καταθέσεις των μαρτύρων
Ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να τελειώσει το Σεπτέμβριο αφού μαζί με τον γιατρό «μαϊμού» κάθονται στο εδώλιο ακόμη 16 πρόσωπα ως συνεργοί του INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σήμερα Τρίτη (5/7) αναμένεται να ξεκινήσει την απολογία του ο ψευτογιατρός Dr Kontos, ο οποίος κατηγορείται για 12 θανάτους και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, αφού ανάλογα με την περίσταση εμφανιζόταν στα θύματά του ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NSA και βοτανολόγος.

Ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να τελειώσει το Σεπτέμβριο αφού μαζί με τον γιατρό «μαϊμού» κάθονται στο εδώλιο 16 πρόσωπα ως συνεργοί του.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι μάρτυρες περιγράφουν έναν «απατεώνα με ευρύ φάσμα δράσης» και ιδιαίτερη πειθώ μέσω της οποίας παραπλανούσε ευκολότερα τα θύματά του. Βασικό του «όπλο» στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η εκμετάλλευση της πίστης των θυμάτων του, τα οποία ακολουθούσαν τις οδηγίες του για ίαση μέσω παντζαριών, σκόρδου, βουβαλίσιου κρέατος και ελαίων από το Βατικανό.

«Μη φοβού!» φαίνεται πως ήταν η αγαπημένη ατάκα του «ψευτογιατρού» προς τους ασθενείς του, όταν εκείνοι διαπίστωναν πως ακολουθώντας τις οδηγίες του, οι εξετάσεις τους ήταν χειρότερες.

Θεραπεία με γαϊδουρόγκαθα και χόρτα

Πολλές από τις μαρτυρίες των θυμάτων του ή συγγενών τους έχουν συγκλονίσει ακροατήριο και δικαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάθεση θύματος του «ψευτογιατρού» και τριών συνεργατών του που τον χειρούργησαν καθιστώντας τον ανάπηρο σε ποσοστό 85%. Η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα είχε διαρκέσει περισσότερες από τέσσερις ώρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Με γαϊδουράγκαθα, χόρτα κι ένα σιδερένιο εξάρτημα είχε επιχειρήσει να γιατρέψει τον μάρτυρα που είχε τραυματιστεί από πτώση με αλεξίπτωτο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, περπατούσε κανονικά αλλά είχε κάποια κινητικά προβλήματα, πριν τη γνωριμία του με τον ψευτογιατρό το 2018, όταν του συστήθηκε ως διακεκριμένος ορθοπεδικός-χειρούργος, διεθνούς φήμης που χειρουργούσε κυρίως σε Γαλλία και Ελβετία. Το αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση στην οποία τον υπέβαλλε να τον καταστήσει πλήρως δυσλειτουργικό.

«Παρ’ όλο που οι γιατροί είχαν πει στο σύζυγό μου να χειρουργηθεί άμεσα, ο Dr Kontos, τον έπεισε να μην ακολουθήσει τις συμβουλές τους και βέβαια οδηγήθηκε στο θάνατο» κατέθεσε μια σύζυγος ασθενούς που είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στους όρχεις, ασθένεια που θεωρείται ιάσιμη από την επιστήμη κατά ποσοστό 95%, όπως κατέθεσε η μάρτυρας.

«Μας έδινε τσάγια και χυμούς»

Σοκαριστική ήταν και η κατάθεση γυναίκας που νόσησε από καρκίνο του μαστού και κατέθεσε πως μετά από υπέρηχο ο «ψευτογιατρός» της είπε: «Λήξη συναγερμού φιλενάδα! Αυτό που έχεις δεν είναι καρκίνος είναι πήγματα γαλακτοφόρου αδένα επειδή δεν έχεις θηλάσει. Στο λέω για να μην σε βάλλουν κάτω και σε χειρουργήσουν». Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, ο 48χρονος «ψευτογιατρός» της ζητούσε χρήματα τα οποία εκείνη δεν είχε να του δώσει.

Πλήρη ίαση υποσχέθηκε ο Dr Kontos και στον πατέρα ενός ανήλικου αγοριού, το οποίο διαγνώστηκε στα 8 του χρόνια με μυική δυστροφία. «Συνολικά μας πήρε πάνω από 50.000 ευρώ. Μας έδινε τσάγια, χυμούς κλπ. και επέμενε να κόψουμε θεραπεία με κορτιζόνη».

Την δική της εμπειρία κατέθεσε και μια συγγενής θύματος, η οποία ανέφερε ότι ο καρκινοπαθής γαμπρός της πείσθηκε από τον κατηγορούμενο να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και να πίνει 14 - 15 περίπου φορές την ημέρα βότανα και έλαια που εκείνος του χορηγούσε. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο γαμπρός της γνώρισε τον «ψευτογιατρό» από τον πνευματικό του στο Άγιον Όρος.

«Σταμάτησε τις χημειοθεραπείες λόγω της γνωριμίας με τον βοτονολόγο. Ο Κοντοστάθης ερχόταν και στο νοσοκομείο για να μιλήσει με το γιατρό και εκεί του έβαζε ενέσεις μέσα στον ορό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ