ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Φωκίδα - 311 δασικές πυρκαγιές σε μια εβδομάδα

Πυροσβεστική: 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Φωκίδα - 311 δασικές πυρκαγιές σε μια εβδομάδα
Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα CNN Greece

Για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα μας αναφέρθηκε σε έκτακτη ενημέρωση ο ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως ανακοίνωσε «σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως στις δασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 311 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σημαντικότερες στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Άγιον Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαϊας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι φέτος στη μάχη της αεροπυρόσβεσης διατίθενται και συμβάλλουν στις επίγειες δυνάμεις 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων τα 44 είναι μισθωμένα και τα 40 ανήκουν στον εθνικό στόλο.

«Και για τη σημερινή ημέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός και αναμένονται να επικρατήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν την επέκτασή τους. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Όμως, σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε όλοι και όλες. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε φυσικό περιβάλλον, περιουσίες -και το κυριότερο όλων- ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Ιτέα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική στην Ιτέα η πυρκαγιά είναι σε ύφεση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις επόμενες ώρες θα περιοριστεί και θα τεθεί υπό έλεγχο.

Στην περιοχή βρίσκονται 140 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου, 43 οχήματα, ενώ επιχειρούν ακόμα 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Δείτε εικόνες του CNN Greece από το σημείο:

Κρανίδι

Σε ό,τι αφορά το Κρανίδι Αργολίδας, οι φλόγες είναι σε ύφεση και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα.

Στο σημείο παραμένουν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Όπως αναφέρε νωρίς το πρωί δήμαρχος Ερμιονίδας, οι ένοικοι της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον 15 τουριστικές κατοικίες.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο Amanzoe:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ