ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πορεία στα Εξάρχεια για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πορεία στα Εξάρχεια για την αποφυλάκιση Κορκονέα
CNN Greece

Περίπου 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα Εξάρχεια στον απόηχο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που έκανε δεκτό με οριακή πλειοψηφία ενόρκων (4-3) τον αυτοτελή ισχυρισμό περί πρότερου σύννομου βίου του πρώην ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Μετά το τέλος της πορείας μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν επί της Χαριλάου Τρικουπη, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, σημείο δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.

«Η απόφαση της αποφυλάκισης του Κορκονέα δεν αποτελεί μόνο μια απόφαση επιβράβευσης των αστυνομικών δολοφονιών, αλλά και μια απόφαση που επιζητεί να ξαναγράψει την ίδια την ιστορία. Την ιστορία του Δεκέμβρη, την ιστορία του Αλέξανδρου, την ιστορία του κινήματος. Η δικαιοσύνη του δρόμου θα πρέπει να είναι αυτή που θα επαναφέρει την ανατρεπτική μνήμη στο προσκήνιο της ιστορίας» ανέφερε η Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στις κρατικές δολοφονίες, στο κάλεσμά της για τη σημερινή κινητοποίηση.

Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε αποφυλακιστεί στις 30 Ιουλίου 2019, μία ημέρα μετά την απόφαση του Εφετείου με την οποία του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών. Είχε συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε στις φυλακές, δηλαδή τα μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Τότε η αναγνώριση του ελαφρυντικού προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης και το θέμα εξετάστηκε από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια ο κ. Πλιώτας είχε υποστηρίξει ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» και είχε εξηγήσει ότι η αναγνώριση ελαφρυντικού στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά, αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του σε μια σειρά από αγαθά.

Η Ολομέλεια συμφώνησε και στις 18 Μαρτίου 2022 ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, όπου δεν κάθισε ούτε τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ