ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Προσοχή στις πλημμύρες το Σάββατο - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Προσοχή στις πλημμύρες το Σάββατο - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Βροχές αναμένονται και στην Αττική INTIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ(Φωτογραφία αρχείου)

Την προσοχή σε πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και στην εκδήλωση πυρκαγιών από τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών εφιστά ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος σε επικοινωνία που είχε με το CNN Greece ενόψει της κακοκαιρίας που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο.

Mε δεδομένο ότι αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, ο κ. Λαγουβάρδος συνιστά την προσοχή, σε πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να έρθουν ως αποτέλεσμα της μεγάλης διάρκειας των βροχών που θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Οι παρατεταμένες βροχές θα συνοδεύονται από υψηλό αριθμό κεραυνών που σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι επικίνδυνες να δημιουργήσουν εστίες πυρκαγιάς. Οι μόνες περιοχές που δεν θα επηρρεαστούν είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μας λέει ο γνωστός μετεωρολόγος που προβλέπει ύφεση των φαινομένων, από το Σάββατο το βράδυ και καλοκαιρία από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε αρκετά έντονα φαινόμενα ήδη στα βόρεια, δηλαδή η σημερινή ημέρα (Παρασκευή) επηρρεάζει κυρίως τις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας μας. Θα έχουμε και κάποια φαινόμενα νοτιότερα αλλά με λιγότερα ένταση. Αυτό που είναι αρκετά ανησυχητικό είναι τα μεγάλα ύψη βροχής που ήδη έχουν ξεκινήσει να πέφτουν και αναμένεται να πέσουν και τις επόμενες ώρες στις περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας, Πιερρία, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική», μας λέει ο κ. Λαγουβάρδος και συνεχίζει:

«Το Σάββατο τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και περιοχές της νότιας χώρας ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική, αλλά και η Πελοπόνησσος. Οι ώρες από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το Σάββατο είναι επικίνδυνες γιατί θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής και χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή. Από τα φαινόμενα θα επηρρεαστούν και νησιά, όπως οι Σποράδες, νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου».

«Οι μόνες περιοχές που δεν θα επηρεαστούν θα είναι οι Κυκλάδες Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Να σημειώσουμε ότι έιναι ένα οργανωμένο σύστημα και όχι τοπικό που δίνει βροχές με μεγάλη διάρκεια και σε αρκετές περιοχές με χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα γι αυτό και χρειάζεται προσοχή για πλημμύρες και πυρκαγιές από τη κεραυνική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει αιτία να ξεκινήσουν κάποιες πυρκαγιές».

«Ύφεση αναμένουμε από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή βελτίωση του καιρού», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, ξεκινούν από την Παρασκευή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή (08-07-2022) προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (10-07-2022), στα ανατολικά ηπειρωτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός το Σάββατο

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός το Σάββατο θα εξελιχθεί ως εξής:

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως μέχρι και τις πρωινές ώρες καταιγίδες. Πιθανόν τα φαινόμενα κατά διαστήματα να είναι έντονα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στη Μακεδονία και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά, θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις και κατά διαστήματα βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορείου Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά κυρίως στην βόρεια και την κεντρική Εύβοια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Στα ανατολικά και τα νότια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ