ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν στην Κρήτη, καταστροφές στη Θεσσαλία, οχυρώνονται στην Εύβοια

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν στην Κρήτη, καταστροφές στη Θεσσαλία, οχυρώνονται στην Εύβοια
Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο (φωτ. αρχείου) INTIME

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας, με τα έντονα φαινόμενα να έχουν πλήξει τις τελευταίες ώρες την Κρήτη, προκαλώντας πλημμύρες. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή βρίσκονται Αρχές και κάτοικοι στην Εύβοια, καθώς οι πυρόπληκτες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο πέρασμα της κακοκαιρίας.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Ρέθυμνο το μεσημέρι και η ένταση της βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα, δημιούργησε προβλήματα τόσο στην παλιά πόλη όσο και σε μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού.

Παράλληλα, υπήρξαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν. Το κύριο πρόβλημα αφορούσε στον όγκο του νερού, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να απορροφηθεί από το σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων.

Οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα εμπορεύματα τους από τα πεζοδρόμια, ενώ στον δημοτικό κήπο, την ώρα της σφοδρής καταιγίδας, οι υπεύθυνοι οργάνωναν την αποσυναρμολόγηση της έκθεσης για την κρητική διατροφής η οποία έληξε χθες το βράδυ.

Πολλοί δρόμοι και μέσα στην πόλη πλημμύρισαν, ενώ μεγάλες ποσότητες χώματος δημιούργησαν μικρούς χείμαρρους λάσπης σε οικιστικές περιοχές με μεγάλη κλίση, κυρίως στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν πέρα από λίγες αντλήσεις υδάτων από υπόγειους χώρους και μία κοπή δέντρου που ήταν επικίνδυνο για τους περαστικούς.

Στο επίκεντρο καταιγίδας βρέθηκε αργότερα και η ενδοχώρα του Ηρακλείου και ειδικότερα ο δήμος Βιάννου.

Η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας το πρωί του Σαββάτου. Έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι χείμαροι, ενώ στον Τύρναβο έριξε χαλάζι, ενώ στο Κιλελέρ ισχυρό μπουρίνι έπληξε την περιοχή το βράδυ της Παρασκευής. Η χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες.

Στην παραλία της Λάρισας οι δρόμοι πλημμύρισαν και η κυκλοφορία διεξαγόνταν με μεγάλα προβλήματα.

Αντιμέτωπη με καταιγίδες και η Σκύρος. Η έντονη νεροποντή μετέτρεψε τους δρόμους του νησιού σε ποτάμια.

Το νησί των Σποράδων αντιμετώπισε προβλήματα με τα απορρόφηση των υδάτων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Πυροσβεστική δύο συμβάντα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Το ένα στο χωριό Πεύκος με αυλές σπιτιών να έχουν πλημμυρίσει και το δεύτερο περιστατικό στην περιοχή Αχερούνες, όπου έγινε καθίζηση σε γέφυρα του δρόμου.

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί στην Εύβοια και ειδικότερα στις καμένες περιοχές, όπου έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες και καταστροφές.

Η Εύβοια και οι Σποράδες είναι μεταξύ των περιοχών που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα θωράκισης για να μην δημιουργήσει προβλήματα το κύμα κακοκαιρίας, αλλά και οι πολίτες λαμβάνουν μέτρα για την «οχύρωση» των σπιτιών τους, προκειμένου να αποφύγουν πλημμύρες.

Εν τω μεταξύ, εικόνες καταστροφής στη Θάσο, καθώς τη νύχτα της Παρασκευής δύο περιοχές του νησιού «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία.

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί πλημμύρισε δρόμους, σπίτια και ξενοδοχεία ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, παρασύρθηκαν οχήματα από τα ορμητικά νερά.

Ειδικότερα, η κακοκαιρία προκάλεσε ένα επικίνδυνο τροχαίο ατύχημα γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανασύρουν το όχημα και τον οδηγό με τη χρήση συρματόσκοινων.

Πηγή: KavalaNews

Η Πυροσβεστική ανακοίνωση πως δέχτηκε τουλάχιστον έξι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Πόντος και Λιμενάρια, όπου πλημμύρισε και σούπερ μάρκετ.

thasos1.jpg
KavalaNews

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το kavalanews, οι κάτοικοι έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το νερό μακριά από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Έντονα καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές χτύπησαν άλλωστε από το μεσημέρι της Παρασκευής την Κεντρική Μακεδονία.

Μέχρι τις 7.30 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων. Νωρίτερα, έκλεισε η οδός Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν δέντρο έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ, στο ύψος του Καυτανζογλείου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Για έντονα φαινόμενα το βράδυ του Σαββάτου στα ανατολικά προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς. Ωστόσο, όπως τονίζει, αύριο, Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα.

«Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά. Βελτίωση του καιρού αύριο Κυριακή σε όλη σχεδόν τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ