ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο χρυσό τσακάλι εμφανίστηκε στη λίμνη Κάρλα

Σπάνιο χρυσό τσακάλι εμφανίστηκε στη λίμνη Κάρλα
Το «χρυσό τσακάλι» μοιάζει πολύ στο λύκο, αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος Screen Grab / YouTube

Tην εμφάνιση ενός σπάνιου «Χρυσού Τσακαλιού»-Golden jackal (Canis aureus) κατέγραψε ο φακός στην λίμνη Κάρλα, στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

Το «χρυσό τσακάλι» που απαθανάτισε ο φακός της AM_Wildlife_PhotoShots (Canis aureus - Κύων ο χρυσός), απαντάται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη (μέχρι την Αυστρία και την Ουγγαρία), τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Σέρρες, τη Χαλικιδική, την Αττική, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο και τη Σάμο, ενώ υπάρχουν καταγραφές σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Είναι παμφάγο και τρέφεται με σκουπίδια, φρούτα, φυτά και μικρά ζώα, όπως αμφίβια, τρωκτικά και έντομα, ενώ μπορεί να φάει και αιγοπρόβατα.

Συγγενεύει περισσότερο με το λύκο και με το κογιότ παρά με άλλα ζώα ενώ έχουν αναγνωριστεί 6 υποείδη.

Μέχρι πρόσφατα τα ζώα που έμοιαζαν με τσακάλια στη βόρεια και ανατολική Αφρική κατατάσσονταν στο είδος αυτό, αλλά γονιδιακές έρευνες απέδειξαν ότι αποτελούν ένα νέο είδος λύκου, τον αφρικάνικο χρυσό λύκο Canis anthus.

Το χρυσό τσακάλι μοιάζει πολύ στο λύκο, αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος και ελαφρύτερο, με πιο κοντά πόδια, επιμηκυμένο κορμό και κοντύτερη ουρά.

Είναι μεγαλύτερο από την κόκκινη αλεπού.

Τα αρσενικά είναι γενικώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Συνήθως έχει μήκος 69 με 85 εκατοστά. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι 44 με 50 εκατοστά.

Το βάρος των θηλυκών τσακαλιών είναι 7–11 κιλά και των αρσενικών 6–14 κιλά.

Το κρανίο του τσακαλιού μοιάζει με αυτό του λύκου, αλλά είναι ελαφρύτερο και λιγότερο ογκώδες, ενώ η γούνα του το χειμώνα είναι είτε κόκκινη-γκρι με μαύρους τόνους που οφείλονται σε μαύρες τρίχες, είτε ένα φωτεινότερο κόκκινο της σκουριάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ