ΕΛΛΑΔΑ

Κεραμέως: Καμία σχέση οι πυροβολισμοί με το πανεπιστήμιο ΑΠΘ - Τι είπε για το ολοήμερο σχολείο

Κεραμέως: Καμία σχέση οι πυροβολισμοί με το πανεπιστήμιο ΑΠΘ - Τι είπε για το ολοήμερο σχολείο
«Μετά από δώδεκα χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει 16.000 διορισμούς μέσα σε δύο χρόνια τώρα κάνουμε 8.586 ακόμα», είπε η κα Κεραμέως ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Τους πυροβολισμούς στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, σχολίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι «Δεν είχε καμία σχέση με το πανεπιστήμιο αυτό το σκηνικό, ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αλλοδαπών», ενώ τόνισε και τη σημασία του νόμου για το άσυλο των Πανεπιστημίων. «Το πολύ σημαντικό είναι ότι, με το νόμο του ασύλου μπόρεσαν να επέμβουν οι Αρχές. Και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε κι έληξε η επί 34 χρόνια κατάληψη του Βιολογικού».

Η ίδια μίλησε στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι για την Αστυνομία των ΑΕΙ, έπρεπε να βγει προεδρικό διάταγμα, το οποίο βγήκε αφού κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος από τα ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι για τους ένστολους στα ΑΕΙ, «οι ομάδες αυτές θα δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Έχουν λάβει ειδικοί εκπαίδευση και η μεγάλη πλειονότητά τους είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Δεν είναι οριζόντιο μέτρο, δεν θα είναι για όλα τα πανεπιστήμια, αλλά για 4-5 πανεπιστήμια, όπου υπάρχουν προβλήματα».

Για το νομοσχέδιο είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι, δεν θα εκλέγεται ο Πρύτανης από τους καθηγητές», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκίνησε μεταξύ ΕΚΠΑ και Χάρβαρντ.

Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών, είπε ότι μετά από δώδεκα χρόνια, «η κυβέρνηση έχει κάνει 16.000 διορισμούς μέσα σε δύο χρόνια τώρα κάνουμε 8.586 ακόμα» και απαντώντας στο αν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, είπε πως «Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες συνθήκες για τα σχολεία και πλέον αλλάζει η ισορροπία στις μετατάξεις. Στόχος είναι να καλύπτονται οι έκτακτες ανάγκες με διορισμένους και όχι αναπληρωτές καθηγητές».

Το ολοήμερο σχολείο αλλάζει

Για το ολοήμερο σχολείο, είπε ότι μέχρι τώρα τελείωνε στις 16:00 ενώ από το Σεπτέμβριο στα μισά σχολεία της χώρας θα τελειώνει στις 17:30 με ανανεωμένο πρόγραμμα, εικαστικά, ενισχυτική διδασκαλία. «Προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά το σχολείο στους εργαζόμενους γονείς», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας ότι, «οι εκπαιδευτικοί κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε πως «μας νοιάζει το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο, ώστε το απόγευμα που θα γυρνά σπίτι να έχει τελειώσει το διάβασμα». Και απάντησε σχετικά με το αν θα υπάρχουν καθηγητές για το ολοήμερο σχολείο, πως «έχουμε 3300 προσλήψεις μόνο για το ολοήμερο, το οποίο θα έχει εικαστικά, ζωγραφική, μουσική και άλλα. «Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υλοποιεί όλα για όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά», συμπλήρωσε.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα δημόσια ΙΕΚ όπου οι εγγραφές έχουν σημειώσει θεαματική αύξηση, ενώ για τις βάσεις είπε: «Γίνεται προσπάθεια να βγουν νωρίτερα από ό,τι συνήθως οι βάσεις».

Ερωτηθείσα, τέλος, αν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση της Υπουργού Παιδείας μετά από πιθανό ανασχηματισμό, απάντησε πως, «ένας άνθρωπος κρίνει αποκλειστικά, ο Πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το έργο και το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ