ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Χρονόπουλου: Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν για βασανιστήρια

Υπόθεση Χρονόπουλου: Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν για βασανιστήρια
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε στους δύο αστυνομικούς ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι καταδικάστηκαν για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. 

Υπενθυμίζεται, ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007 όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας) επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας.

Όταν οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα δεν αντιμετώπιζε σωματικά προβλήματα. Ωστόσο, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες που πλέον τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Σε πρώτο βαθμό τους είχε επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών, ενώ στο δεύτερο καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία (4-3) και τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 ετη φυλάκισης.

«Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους.

»Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό το παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος Θεόδωρος Μαντάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ