ΕΛΛΑΔΑ

Έξοδος αδειούχων: Εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι - Πληρότητα στα ακτοπλοϊκά για Κυκλάδες

Έξοδος αδειούχων: Εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι - Πληρότητα στα ακτοπλοϊκά για Κυκλάδες
Άρον άρον εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Άρον - άρον εγκατέλειψαν οι Αθηναίοι το κλεινόν άστυ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι περισσότεροι επιλέγουν τις Κυκλάδες ενώ για ολιγοήμερες αποδράσεις, τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι περισσότεροι αδειούχοι επιλέγουν να περάσουν έστω και λίγες ημέρες μακριά από την πρωτεύουσα προκειμένου να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Από τη μία η πανδημία του κορωνοϊού που δεν λέει να τελειώσει με τις μεταλλάξεις να διαδέχονται η μία την άλλη και από την άλλη η ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε «ντόμινο» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ενέργεια παγκοσμίως.

Παρά τις εξελίξεις, οι πρώτοι αδειούχοι έχουν ήδη κάνει απόβαση στα ελληνικά νησιά δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις Κυκλάδες από τις οποίες η Πάρος έχει ήδη πληρότητα, με βάση τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στο 90%.

Φυσικά είναι κι εκείνοι που επιλέγουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού για τριήμερες εξορμήσεις και πιο φθηνά πακέτα διακοπών.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα «καίνε» το πορτοφόλι του Έλληνα αφού οι τιμή της αμόλυβδης έχει «κολλήσει» στα ύψη. Στην Αθήνα η μέγιστη τιμή είναι 2,55 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά έφτασε τα 2,78 ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα στην Ανάφη.

Κάποιοι επέλεξαν να αφήσουν τα οχήματά τους παρκαρισμένα στην Αθήνα και να μεταβούν είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς στο νησί της επιλογής τους.

Βεβαίως το κόστος της βενζίνης αύξησε την επιβατική κίνηση στα ΚΤΕΛ. Το ταξίδι με το λεωφορείο είναι πλέον η πιο οικονομική λύση για όσους θέλουν να βγουν κερδισμένοι στο κόστος των εισιτηρίων. Τριπλάσιο είναι το όφελος για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν με το ΚΤΕΛ και όχι με το όχημά τους για τον ίδιο προορισμό.

Για παράδειγμα, εάν ένα εισιτήριο στα ΚΤΕΛ στοιχίζει περίπου 25 ευρώ το άτομο, η ίδια απόσταση με το όχημα στοιχίζει τρεις φορές πάνω στον ταξιδιώτη. Κι αυτό γιατί εκτός από τα καύσιμα πρέπει να υπολογίσει και τα διόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ