ΕΛΛΑΔΑ

Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα: Σβήνουν οι ελπίδες για το 8μελές πλήρωμα

Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα: Σβήνουν οι ελπίδες για το 8μελές πλήρωμα
Στιγμιότυπο από τη συντριβή του αεροσκάφους έξω από το Παλαιοχώρι - Διακρίνονται οι φλόγες και οι πυκνοί καπνοί INTIME NEWS / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: 16 Ιουλίου 2022, ώρα 23:26

Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά τις 23:00 στην περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό την Ιορδανία.

Από πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Antonov-12, ουκρανικών συμφερόντων, το οποίο εκτελούσε εμπορική (cargo) πτήση και ότι σε αυτό επέβαινε οκταμελές πλήρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο μετέφερε πυρομαχικά, ενώ λόγω του δυστυχήματος.

Live εικόνα από την ΕΡΤ

Συντριβή Antovov: Κατέπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή με 12 τόνους «επικίνδυνο φορτίο»

Ώρα 02:34: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) το οποίο «σάρωσε» από ψηλά την περιοχή της συντριβής του αεροπλάνου, στέλνοντας τις πρώτες εικόνες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο δημαρχείο της Ελευθερούπολης. Σε δήλωσή του, o δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι έρευνες του Στρατού θα ξεκινήσουν με το πρώτο φως της της ημέρας.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου.

«Το επικίνδυνο υλικό, το οποίο υπήρχε στο αεροσκάφος, μάθαμε ότι ήταν κυρίως πυρομαχικά», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ώρα 02:11: Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποκλείσει με κορδέλες και μπλόκα όλους τους αγροτικούς δρόμους αλλά και τις επαρχιακές οδούς που βρίσκονται περιμετρικά σε απόσταση 1.000 μέτρων από το σημείο, όπου συνετρίβη του Antonov-12.

Ο Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις στην περιοχή, επικαλούμενος τις αναφορές της διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος σε επίπεδο περιφέρειας.

Ώρα 01:37: Θα σταλεί σε λίγο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής να ασφαλίσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να μη χρησιμοποιούν τον κλιματισμό, ώστε να μην έρθουν σε επαφή και εισπνεύσουν με επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία τους. Δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω επικίνδυνων αναθυμιάσεων.

Παράλληλα, στο δημαρχείο της Ελευθερούπολης έχει στηθεί Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο θα συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις.

Ώρα 01:29: Μόνον οι δυνάμεις της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης και της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής παραμένουν κοντά στο σημείο της συντριβής αεροσκάφους, φορώντας ειδικές στολές χημικής προστασίας, αναμένοντας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Σύμφωνα με πληροφορίες τα συντρίμμια του αεροπλάνου έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση 700 - 1.000 μέτρων, γύρω από την οποία έχει δημιουργηθεί μια «ζώνη αποκλεισμού».

Ώρα 01:04: Σύμφωνα με ασφαλείς πληρφορίες του CNN Greece, στην περιοχή πλέον δεν επιτρέπεται πλέον να πλησίασουν ούτε οι πυροσβέστες, αλλά ούτε και οι πυροτεχνουργοί, λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας του φορτίου.

Ειδικότερα, την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα, για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Για το λόγο αυτό στην περιοχή θα πετάξει μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Ώρα 00:56: Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να απομακρυνθούν άμεσα από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους όλοι οι δημοσιογράφοι, για λόγους ασφαλείας (σ.σ. γίνονται αναφορές για αναθυμιάσεις), ενώ αναμένεται ειδική ομάδα πυροτεχνουργών.

Ώρα 00:46: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρεται ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο συνολικού βάρους 12 τόνων «με επικίνδυνα υλικά». Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί σπεύδουν στο σημείο καθώς το φορτίο της μοιραίας εμπορικής πτήσης χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Μάλιστα, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το συμβάν να φορούν στο εξής μάσκες.

Κατά την ίδια πηγή στο αεροσκάφος επέβαινε 8μελές πλήρωμα.

Ώρα 00:30: Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή ελικόπτερο Super Puma.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε, προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχουν καταφτάσει και ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να είναι η μόνη πηγή φωτισμού.

Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το τελευταίο στίγμα του αεροπλάνου δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Ειδικότερα, ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Τη στιγμή που πετούσε στη «μύτη» της χερσονήσου του Άθω στο Άγιον Όρος, το αεροσκάφος φαίνεται πως έκανε στροφή 180 μοιρών κι άρχισε να χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια, σύμφωνα με βίντεο ντοκουμέντο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το αεροπλάνο κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων.

Σύμφωνα με tweet της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις από την 2η και 4η ΕΜΑΚ.

Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το kavalanews.gr, κατά τη συντριβή του, το αεροσκάφος πιθανολογείται ότι προσέκρουσε σε πυλώνα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και γενικό μπλακ-άουτ σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο, Παλαιοχώρι και Αντιφιλίππους.

Πηγή φωτογραφίας: kavalanews.gr

Μέχρι τις 23:40 κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι εκρήξεις είναι συνεχείς και ότι δεν μπορούν οι διασώστες και η Πυροσβεστική να προσεγγίσουν το σημείο.

kavala-1.jpg
Screen Grab / Facebook Video

ΔΗΜΟΦΙΛΗ