ΕΛΛΑΔΑ

Λιγνάδης: Σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας στην Επίδαυρο με τη φράση «βιαστής είναι»

Λιγνάδης: Σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας στην Επίδαυρο με τη φράση «βιαστής είναι»
Σε πανό που σήκωσαν θεατές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν γραμμένη η φράση «βιαστής είναι» CNN Greece

Πανό διαμαρτυρίας για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, σήκωσαν θεατές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Στο πανό ήταν γραμμένη η φράση «βιαστής είναι» και αναφερόταν στην απόφαση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι θεατές σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας το βράδυ του Σαββάτου Ιουλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Τα πανό τράβηξαν τα βλέμματα των θεατών, με πολλούς από αυτούς να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και να φωνάζουν «μπράβο», ενώ άλλοι τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες με τα κινητά τους.

Παρεμβάσεις επί σκηνής κατά Λιγνάδη σε Καλαμάτα, Επίδαυρο, Ναύπλιο

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη σχολιάστηκε από πολιτικούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους του δικαστικού κόσμου, δημοσιογράφους, ενώ το βράδυ της Παρασκευής δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις στη διάρκεια παραστάσεων με σκοπό τον σχολιασμό της υπόθεσης.

Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε χθες και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης, πριν την έναρξη της παράστασης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».

Στην αποχώρηση της κυρίας Μενδώνη αναφέρθηκε, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας: «Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της...».

Σε παρέμβαση προέβησαν επιπλέον και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε χθες στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το κείμενο παρέμβασης διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως «μέτροι», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», «σκευωροί» και «λοπλάνοι».

«Οι βιαστές στη φυλακή»: Παρεμβάσεις επί σκηνής κατά Λιγνάδη σε Καλαμάτα, Επίδαυρο, Ναύπλιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ