ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή Antonov: Ελεγχόμενες εκρήξεις στα διάσπαρτα πυρομαχικά - Η επιχείρηση ανάσυρσης των θυμάτων

Συντριβή Antonov: Ελεγχόμενες εκρήξεις στα διάσπαρτα πυρομαχικά - Η επιχείρηση ανάσυρσης των θυμάτων
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρειάστηκε να περάσουν ανάμεσα από διάσπαρτα πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί για να ανασύρουν τις σορούς από το Antonov που συνετρίβη στη Καβάλα CNN Greece

Για την επικίνδυνη αποστολή να περάσουν ανάμεσα από το εκρηκτικό φορτίο που μετέφερε το Antonov το οποίο συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου και να ανασύρουν τα θύματα της τραγωδίας, μιλά διασώστης της ΕΜΑΚ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι διασώστες της ΕΜΑΚ είχαν να επιτελέσουν μια άκρως επικίνδυνη επιχείρηση και για να τη φέρουν εις πέρας εφάρμοσαν το αυστηρότερο πρωτόκολλο και το πιο δυσμενές σενάριο.

Μπήκαν στον τόπο της τραγωδίας, φορώντας ειδικές στολές και εξοπλισμό και με αναπνευστικές συσκευές, όπως αναφέρει διασώστης μιλωντας στο Open και τη Μίνα Καραμήτρου.

«Μπήκαμε στο χώρο αφού διασφαλίσαμε ότι ο διάδρομος που θα ακολουθήσουμε είναι ασφαλής και μεταφέραμε τα θύματα σε ένα σημείο όπου έγινε η απολύμανσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι απολυμάνθηκε και το προσωπικό που εισήλθε στο χώρο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΜΑΚ σε αυτή την αποστολή ήταν η ποσότητα των πυρομαχικών που είχε μέσα το αεροσκάφος πριν τη συντριβή.

«Επειδή λαμβάνουμε υπόψη τη δυσμενέστερη περίπτωση θεωρούμε ότι υπάρχουν και πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν μετά τη συντριβή», εξηγεί ενώ επισημαίνει τη βοήθεια που τους παρήχε το drone που σηκώθηκε για να «δει» την περιοχή:

«Το drone μας βοήθησε γιατί είχαμε εικόνα πριν την επέμβαση στην περιοχή και στοχοποιήσαμε συγκεκριμένα σημεία που θεωρούσαμε ότι υπάρχουν θύματα, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο αναζήτησης τους στο πεδίο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν ελεγχόμενες εκρήξεις στα διάσπαρτα πυρομαχικά

Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απενεργοποιηθούν τα πυρομαχικά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kavalanews.gr θα ξεκινήσουν ελεγχόμενες εκρήξεις στα πυρομαχικά που έχουν εντοπιστεί, ενώ ο Δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πολίτες, προκειμένου να προσέχουν.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει πάνω από έναν μήνα και θα περιλαμβάνει πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίου Ξηράς με 36 άτομα, τα οποία θα σαρώσουν μία έκταση 1.000 στρεμμάτων.

Στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να επέμβουν αν κριθεί απαραίτητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ