ΕΛΛΑΔΑ

Antonov: Μάχη με τον χρόνο για τα άσκαστα πυρομαχικά - Τα αναπάντητα ερωτήματα μιας τραγωδίας

Antonov: Μάχη με τον χρόνο για τα άσκαστα πυρομαχικά - Τα αναπάντητα ερωτήματα μιας τραγωδίας
Η επιχείρηση απομάκρυνσης των πυρομαχικών αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μήνα AP Photo/Giannis Papanikos

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι επιχειρήσεις του στρατού και των τοπικών Αρχών, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov, παρασύροντας στον θάνατο οχτώ Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ σχεδόν 12 τόνοι πυρομαχικών σκορπίστηκαν στην Δήμο Παγγαίου.

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε για άλλη μια ημέρα χθες τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί, ενώ σήμερα Τρίτη ειδικό drone του στρατού θα χαρτογραφήσει τα άσκαστα πυρομαχικά.

Από την ισχυρή έκρηξη τα βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα 500 και πλέον μέτρων μέσα στα χωράφια.

Μετά τον εντοπισμό τους, θα γίνει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μήνα.

Εν τω μεταξύ χθες, ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες που κινούνται γύρω από την περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά, δίνοντας και φωτογραφίες προκειμένου να τα αναγνωρίσουν.

Καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Τρίτη 10 Ιουλίου, σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό, το οποίο, όπως τονίζεται, δημιουργήθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και δεν έχει καμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους.

Τα βασικά σενάρια της πτώσης

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τους χειρισμούς του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους όσο και για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του. Οι ειδικοί ξεκινούν τις έρευνες και σε αυτό το πεδίο, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί μέσα στα συντρίμια.

Το σημείο συντριβής του αεροσκάφουςΑP Photo

Τα βασικά σενάρια που ερευνούν οι ειδικοί είναι α) να ξέσπασε πυρκαγιά στο αεροσκάφος με απώλεια 2 κινητήρων, β) να υπήρξε πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους, γ) να υπήρξε έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά

Διπλό διάβημα από το ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα χθες προχώρησε σε διπλό διάβημα διαμαρτυρίας τόσο σε Σερβία όσο και σε Ουκρανία ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικινδυνο φορτίο που μετέφερε το Antonov.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πρώτα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, και λίγες ώρες μετά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, ζήτησαν εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς, για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ