ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο CNN Greece: Το έδαφος δυσχεραίνει τη φωτιά – Δύσκολη η κατάσβεσή της

Λέκκας στο CNN Greece: Το έδαφος δυσχεραίνει τη φωτιά – Δύσκολη η κατάσβεσή της
«Δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας CNNGreece

«Υπάρχουν εστίες φωτιάς παντού, το έδαφος επηρεάζει τον αέρα και δημιουργεί διαφοροποιήσεις και στην ένταση και στη διεύθυνσή του. Και αυτό ενισχύει την πυρκαγιά και δυσχεραίνει παράλληλα και το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς», λέει στο CNN Greece ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, για την φωτιά στην Πεντέλη.

Προσθέτει ότι «γίνονται προσπάθειες για να σβήσουν τη φωτιά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά είναι μεγάλη η δυσκολία τους γιατί βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό».

Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της όπως και οι άνθρωποι που έμειναν πίσω για να σώσουν τα σπίτια τους από την πύρινη λαίλαπα, ωστόσο η φωτιά εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Γι΄αυτό τον λόγο, δεν υπάρχει ένα μέτωπο της φωτιάς αλλά υπάρχουν μικροεστίες.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για μια πολύ κατάσταση και πώς προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Λέκκας ευελπιστεί μέχρι το απόγευμα να είναι καλύτερη η εικόνα στην περιοχή της Πεντέλης.

«Πιστεύω σήμερα το απόγευμα να έχουμε κάποια θετικά νέα από το μέτωπο της φωτιάς».

«Οι άνεμοι ξεπερνούν τα 100 χλμ. ανά ώρα στην Πεντέλη»

Νωρίτερα, o διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο CNN Greece, εξήγησε ότι η σημερινή ημέρα προβλέπεται να είναι δύσκολη όσον αφορά τη φωτιά στην Πεντέλη εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

«Οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 100 χλμ. ανά ώρα στην Πεντέλη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ από τα ξημερώματα. Οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης, πνέοντας μέχρι τις 7 το πρωί με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 χλμ. ανά ώρα. Αναμένουμε εξασθένιση από το απόγευμα», είπε στο CNN Greece, o διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Διαβάστε ακόμη:

Liveblog - Τραγωδία στην Ανθούσα με νεκρό άνδρα – Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ