ΕΛΛΑΔΑ

Διήμερο φωτιάς: «Στάχτη» 20.350 στρέμματα στην Πεντέλη- Το σενάριο του εμπρησμού και η επόμενη ημέρα

Διήμερο φωτιάς: «Στάχτη» 20.350 στρέμματα στην Πεντέλη- Το σενάριο του εμπρησμού και η επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, υπολογίζεται ότι η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης κατέκαψε περίπου 20.350 στρέμματα. CNN Greece

Στάχτες, αποκαΐδια, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, θλίψη και απόγνωση. Σε αυτή τη φράση αποκρυσταλλώνεται το θλιβερό διήμερο που αφήνουν πίσω τους οι φωτιές στην Αττική, με αποκορύφωμα την πύρινη κόλαση στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης - Διώνη, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη και Παλαιά Πεντέλη - και εν συνεχεία τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα 

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, υπολογίζεται ότι η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης κατέκαψε περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Δείτε σχετικά:

Φωτιά Πεντέλη - Meteo: Το μέγεθος της καταστροφής σε μία εικόνα - Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα

Πηγή: meteo.gr

Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε την Τετάρτη ανοικτό το ενδεχόμενο η φωτιά στην Πεντέλη να οφείλεται σε εμπρησμό, κατά την έξοδό του από Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε, εξάλλου, για την εξέλιξη των πυρκαγιών που μαίνονται στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος λίγο νωρίτερα σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, είπε ότι διερευνώνονται κι ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Δείτε εδώ πώς κάλυψε το CNN Greece το διήμερο των πυρκαγιών σε μορφή Live Blog

Χωρίς ενεργά μέτωπα η Πεντέλη

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Πεντέλη πλέον και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες. Παρόλα αυτά, στο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ένας νεκρός, 34 τραυματίες, καμένα σπίτια και στάχτη: αυτός είναι ο πρώτος – πρόχειρος απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Νταού Πεντέλης και κατάκαψε το Ντράφι, τη Διώνη, την Παλλήνη, την Ανθούσα και την Παλαιά Πεντέλη.

Σπίτια και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ζώα απανθρακώθηκαν και οι κάτοικοι της περιοχής είδαν για ακόμη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Ένας 84χρονος άνδρας, πρώην ναυτικός, δεν άντεξε να δει το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Πεντέλης: Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το βράδυ της Τετάρτης διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια: Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), οκτώ προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και επτά επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί πέντε επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ένας είναι κατάλληλος για χρήση, ένας προσωρινά ακατάλληλος και τρεις επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν δύο αποθήκες εκ των οποίων η μία κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και μία επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν τέσσερις Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι τρεις κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο ένας προσωρινά ακατάλληλος για χρήση. Την Πέμπτη, θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων προς τους πυρόπληκτους.

Φωτιά στα Μέγαρα: Καλύτερη η εικόνα - Εκκενώθηκαν Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Ειδικότερα, η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί. Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι.

Λίγο πριν από τις 18:00 στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέικα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα

Screen Grab / Τwitter video

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας εξαιτίας της πυρκαγιάς στο νησί αναβάλλεται, προς το παρόν, με εντολή της πυροσβεστικής, όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας. Στην ενημέρωση αναφέρεται,επίσης, ότι ένα περιστατικό με έμφραγμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Δείτε εδώ πώς κάλυψε το CNN Greece το διήμερο των πυρκαγιών σε μορφή Live Blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ