ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μυτιλήνη: Εκκενώνεται και το χωριό Σταυρός

Φωτιά Μυτιλήνη: Εκκενώνεται και το χωριό Σταυρός
Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής INTIME

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη, όπου οι αρμόδιοι έκριναν απαραίτητη και την εκκένωση του χωριού Σταυρός, εξαιτίας της φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται. 

Νωρίτερα είχε αποφασιστεί από τους αρμόδιους να προχωρήσουν και στην εκκένωση της Βρίσας.

Αρχικά η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, ωστόσο στη συνέχεια με την αλλαγή των δυνατών ανέμων οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και έκαψαν τα πρώτα σπίτια στα Βατερά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά πλέον καίει ανάμεσα σε Βατερά και Βρίσα και απειλεί τον οικισμό.

Στο σημείο βρίσκονται 81 Πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά στα Βατερά, από εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Για προληπτικούς λόγους, χθες Σάββατο απομακρύνθηκαν από τα Βατερά περισσότερα από 450 άτομα από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο νησί μετέβη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του υπουργείου που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, να καταγράψει άμεσα ζημιές και να δρομολογήσει ενέργειες για αποδέσμευση πόρων για γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Και 218 αστυνομικοί στη «μάχη»

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η δυνατή δασική πυρκαγιά στο νησί.

192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ