ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες για ένα ακόμα βράδυ - Πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία, τρία μέτωπα στη Δαδιά

Μάχη με τις φλόγες για ένα ακόμα βράδυ - Πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία, τρία μέτωπα στη Δαδιά
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι στα Κρέστενα Ηλείας, στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και στη Μυτιλήνη αναμένεται να δώσουν ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15:30 της Κυριακής κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων στην Ηλεία, με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται προς Φρίξα, Σκιλλουντία και Βρίνα.

Λίγο μετά τις 18:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω της υπηρεσίας 112 σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκιλλουντία ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ αργότερα ακολούθηε η εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου. Επίσης, εκκενώθηκε η κατασκήνωση της Φρίξας και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια.

Η εικόνα στα Κρέστενα αποτιμάται ως λίγο καλύτερη τις τελευταίες ώρες, καθώς οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά έξω από το χωριό Γρύλλος η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», περιγράφει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος. Μιλώντας στο Open, σημειώσε πως ευτυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους, ωστόσο υπάρχουν αρκετά νεκρά ζώα, ενώ έχουν καεί και σπίτια.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος. «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει» δήλωσε στο partinews.

Τέταρτη νύχτα αγωνίας στη Δαδιά Έβρου

Πύρινος εφιάλτης για τέταρτη νύχτα στην περιοχή Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στον Έβρο, όπου συντελείται ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, καθώς οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο καίγοντας συμπαγές δάσος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός εκκενώθηκε και το βράδυ του Σαββάτου για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα έχει εκκενωθεί και ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ξεκουράζονταν πυροσβέστες που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, όπως μετέδωσε το OPEN.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν περιοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Τρία τα ενεργά μέτωπα στη Δαδιά

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Μυτιλήνη: Εκκενώθηκαν Βρίσα και Σταυρός

Δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή των Βατερών της Μυτιλήνης, με τη συχνή εναλλαγή της φοράς των ανέμων καθιστά απρόβλεπτη τη φωτιά.

Από το απόγευμα της Κυριακής πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τη φωτιά στις παρυφές του Ολύμπου, ενώ η εικόνα από το μέτωπο της Βρίσας είναι καλύτερη. Ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η φωτιά κινείται αργά προς τα Βασιλικά.

Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ