ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Έβρο, Μυτιλήνη και Γρεβενά - Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Έβρο, Μυτιλήνη και Γρεβενά - Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στα Κρέστενα Ηλείας INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (Φωτογραφία αρχείου)

Καλύτερη είναι η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα της πυρκαγιάς που καίνε τα τελευταία 24ωρα στο δάσος Δαδιάς του Έβρου και τη Μυτιλήνη. Στα Γρεβενά η φωτιά είναι σε εξέλιξη καθώς καίει σε δύσβατη περιοχή, ενώ σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο στα Κρέστενα Ηλείας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησε η συνδρομή των εναέριων μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών που καίνε τα τελευταία 24ωρα δασική έκταση.

Έβρος

Σχετικά με το δάσος της Δαδιάς, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε εξέλιξη αν και η εικόνα είναι σαφως βελτιωμένη από τις προηγούμενες ημέρες. Η κύρια προσπάθεια επικεντρώνεται στο νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ένεργο μέτωπο.

Έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το πρωί της Τρίτης (26/7) στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.

Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη το πρωί της Τρίτης (26/7) σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στο βορειοδυτικό μέρος του μετώπου πάνω από το χωριό Βρίσα. Υπενθυμίζεται ότι και το βράδυ της Δευτέρας (25/7) υπήρχαν αναζωπυρώσεις ανάμεσα στα χωριά Βρίσα και Σταυρού τα οποία αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Από το πρωί συμμετέχουν 5 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Ηλεία

Στα Κρέστενα Ηλείας, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και από το πρωί της Τρίτης (26/7).

Από αέρος συνδράμουν και 2 αεροσκάφη.

Γρεβενά

Στα Γρεβενά, στην περιοχή Τσακατούρα, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατη δασική περιοχή που είναι ανέφικτο να φτάσουν ή να πλησιάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής στο σημείο.

Οι Πυροσβέστες πραγματοποιούν πάνω από 2,5 ώρες πεζοπορία για να πλησιάσουν τη φωτιά.

Στην περιοχή βρίσκεται ήδη ένα ελικόπτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ