ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Σε Δαδιά και Μυτιλήνη τα ενεργά μέτωπα – Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Φωτιές: Σε Δαδιά και Μυτιλήνη τα ενεργά μέτωπα – Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική
Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους εννέα άτομα INTIME

Για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, αλλά και για τις φωτιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική καθόλη την εβδομάδα, ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία εβδομάδα 1.185 συμβάντα πυρκαγιών, εκ των οποίων 345 αφορούν σε δασικές και 840 σε αστικές πυρκαγιές. Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 33 δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης.

Δαδιά Έβρου

Στην πολύ δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, που είναι προστατευόμενη περιοχή Natura, τα επικαιροποιημένα δεδομένα είναι τα εξής:

Η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Εκεί επιχειρούν από αέρος και πραγματοποιούν διαβροχή τα εναέρια μέσα. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Μυτιλήνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Μυτιλήνη. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας των ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα.

Άμεσα στις 15:55 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα ενώ 2 ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Γρεβενά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρπουσα πυρκαγιά, στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Δυο συλλήψεις για την φωτιά στη Μάνδρα

Συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Δ.Α.Ε.Ε. και της Π.Υ. Ελευσίνας, ένας άνδρας και μια γυναίκα περίπου 50-55 ετών, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Μικρό Κατερήνι Μάνδρα Αττικής.

Για το περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο κι ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 9 άτομα, 8 άνδρες και 1 γυναίκα για εμπρησμούς από πρόθεση και για εμπρησμούς από αμέλεια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη στις εξής περιοχές:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Προστασίας, για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Για όλα τα συμβάντα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ