ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Δύσκολη νύχτα στη Μυτιλήνη, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στον Έβρο

Φωτιές: Δύσκολη νύχτα στη Μυτιλήνη, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στον Έβρο
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή ΙΝΤΙΜΕ

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα η αποψινή για τη Μυτιλήνη, αφού ενεργό παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Λαγκάδας, το οποίο το απόγευμα της Τετάρτης οδήγησε σε νέα εκκένωση του οικισμού Βρίσα. Στον Έβρο δίνεται υπεράνθρωπη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, όπου εστίες επιμένουν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποφύγουν αναζωπυρώσεις. Με αγωνία αναμένονται τα εναέρια μέσα που θα πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας, την Πέμπτη -μια ημέρα που από μετεωρολογικής άποψης θα δυσκολέψει την επιχείρηση πυρόσβεσης στις δύο περιοχές.

Στη Μυτιλήνη ενεργό παραμένει το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στη Λαγκάδα για να μην περάσει στη Βρίσα και τον Πολυχνίτο.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, ακόμα κι ενώ είχε σκοτεινιάσει, τα εναέρια δασοπυροσβεστικά μέσα συνέχιζαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στα βουνά μεταξύ Βρίσας και Πολυχνίτου με στόχο να την περιορίσουν όσο ήταν δυνατόν.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι εξαιτίας των ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα.

Άμεσα στις 15:55 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα ενώ 2 ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, το μέτωπο της φωτιάς από την πλευρά της Βρίσας έχει περιοριστεί σημαντικά. Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα του Δήμου και του στρατού όπου φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει κάψει περί τα 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών κυρίως ελαιοκαλλιεργειών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 28.07 (09:00/10:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 4 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Διάσπαρτες εστίες στον Έβρο

Το βράδυ της Τετάρτης δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στον Έβρο, ωστόσο διάσπαρτες εστίες φωτιάς επιμένουν, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις.

Μέχρι στιγμής, η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο που καίει από τις 21 Ιουλίου έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυροσβέστες έχουν επικεντρώσει τις δυνάμεις τους στο νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα, με την εικόνα να είναι καλύτερη. Τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Για την κατάσβεση επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ τα εναέρια μέσα θα ξαναρχίσουν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη την Τετάρτη προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το επίπεδο Α1, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια προστατευόμενα είδη.

Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στην τοπική ιστοσελίδα evros24.gr, «σήμερα πετούσαν όσα εναερία μέσα βρισκόταν διαθέσιμα στη χώρα και η μάχη με τη φωτιά και από τις επίγειες δυνάμεις δινόταν με λύσσα». Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι αύριο, Πέμπτη, αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Επιμένει η πυρκαγιά στα Γρεβενά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρπουσα πυρκαγιά, στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα.

Το ανάγλυφο της περιοχής στη Βάλια Κάλντα είναι τέτοιο που δεν διευκολύνει την προσέγγιση των εναέριων μέσων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη στις εξής περιοχές:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Προστασίας, για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Για όλα τα συμβάντα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ