ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Κοντά στις ανεμογεννήτριες η φωτιά - Σε ύφεση στην Αρκαδία

Νάξος: Κοντά στις ανεμογεννήτριες η φωτιά - Σε ύφεση στην Αρκαδία
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 17:37

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το βράδυ της Πέμπτης η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 15:30 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κορωνός Νάξου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστκή, έχει περιοριστεί κάπως και υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε σημείο κοντά στις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στην περιοχή και πνέουν ισχυροί άνεμοι, ωστόσο δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 19 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, έξι οχήματα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση η φωτιά στη Νεστάνη Αρκαδίας

Υπό μερικό έλεγχο ήταν το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στη Νεστάνη Αρκαδίας.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων 12 Φιλανδών πυροσβεστών, 12 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

52 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για ποιες περιοχές είναι πολύ υψηλός κίνδυνος ο πυρκαγιάς την Παρασκευή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο, Παρασκευή 5 Αυγούστου, για τρεις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίαςέχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ