ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή»

Κωνσταντινούπολη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή»
Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Screen Grab / Twitter Video

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 14:20 η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτηρίου.

Η φωτιά ξεκίνησε στην ξύλινη σκεπή, στο τμήμα του νοσοκομείου, όπου στεγάζεται το γηροκομείο.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όλοι οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου και οι ασθενείς - συνολικά 104 άτομα - καθώς και το προσωπικό απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και δεν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς.

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Βαλουκλή, που περιλαμβάνουν γενικό νοσοκομείο, οίκο ευγηρίας και φημισμένο στην Τουρκία κέντρο απεξάρτησης και εξυπηρετούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, αλλά και χιλιάδες Τούρκους ασθενείς, ιδρύθηκαν το 1753.

Καλίν: Αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης

Για το θέμα δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Όπως είπε, οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, θα ξεκινήσουν αμέσως.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Πυροσβεστική να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου.

Επί τόπου έσπευσε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έκανε λόγο για πληροφορίες ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε. Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος της Κωνσταντινούπολης, ενώ επί τόπου βρίσκονται ασθενοφόρα και περιπολικά της αστυνομίας που έφτασαν στο νοσοκομείο από τους γύρω δήμους.

O επικεφαλής του τοπικού δήμου Χασάν Ταχσίν Ουστά δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός του κτηρίου.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει επικαλούμενο πηγές πως ασθενείς απομακρύνθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια ενώ άλλους τους πήραν αγκαλιά και τους μετέφεραν έξω. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου, η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 12:30.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως Τούρκοι πολίτες έσπευσαν μέσα στο νοσοκομείο για να διασώσουν ασθενείς και πως τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ