ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λαμία: Δύσκολη νύχτα στο πύρινο μέτωπο - «Μάχη» για να μην επεκταθεί από τους ανέμους

Φωτιά στη Λαμία: Δύσκολη νύχτα στο πύρινο μέτωπο - «Μάχη» για να μην επεκταθεί από τους ανέμους
Επίγεια και εναέρια μέσα από το πρωί της Τρίτης προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στο χωριό Πετρωτό Φθιώτιδας INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ολονύκτια προβλέπεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Πετρωτού της Φθιώτιδας. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει αναπτύξει πολλά μέτωπα, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν, θα επιχειρούν όλη τη νύχτα για να την περιορίσουν. 

Η φωτιά που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, καίει δασική περιοχή και έχει απειλήσει το χωριό Πετρωτό Δομοκού. Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την επέκταση στην κατοικημένη περιοχή, ενώ επίγεια και εναέρια μέσα από το πρωί προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Οι έντονοι άνεμοι που πνέουν έχουν κάνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δύσκολες, ενώ αυτή τη στιγμή κινείται δυτικά και βόρεια δηλαδή προς τα όρια της Φθιώτιδας με τη Λάρισα.

Μέχρι πριν από το μεσημέρι τα μέτωπα της φωτιάς απειλούσαν το χωριό Πετρωτό αλλά τα σταμάτησαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μετά το μεσημέρι ο αέρας είχε αλλάξει την πορεία της φωτιάς οδηγώντας την προς τη θεσσαλική πλευρά χωρίς να απειλείται ωστόσο κανένα χωριό.

Στη περιοχή επιχειρούν 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 16 οχήματα, 11 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, μεταβαίνουν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα από Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα:

  • 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία
  • 16 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία,
  • 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Ήπειρο και
  • 18 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα από Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr, οι ρίψεις από αέρος μέχρι το τελευταίο φως τηςημέρα ήταν συνεχείς από τράκτορες, Canadair και ελικόπτερα, ωστόσο οι φλόγες έβρισκαν σύμμαχο τον αέρα και συνέχιζαν να κατακαίουν το βουνό, μακριά πάντως από κατοικημένη περιοχή.

Βίντεο από την ομάδα στο Facebook, «Πυρκαγιά Ενημέρωση»

Συνολικά 65 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά, 65 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Δύο ακόμα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν την Τρίτη, στο Σουφλί και στη Σαμοθράκη, από νωρίς το απόγευμα, βρίσκονταν σε ύφεση.

Στη Σαμοθράκηη φωτιά εκδηλώθηκε στο πυκνόφυτο δάσος της περιοχής Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος και στο Σουφλί, μεταξύ των χωριών Αμόριο και Λάβαρα, όπου βρίσκεται στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Λίγη ώρα αργότερα η πυρκαγιά στο Σουφλί σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρισκόταν σε ύφεση. Στην περιοχή επιχείρησαν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχεται από στελέχη του Στρατού.

Η φωτιά στη Σαμοθράκη εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει απειλή για κατοικημένη περιοχή.

Στη περιοχή επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων και 11 πυροσβεστών που μετέβηκαν ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και τέσσερα οχήματα. Στην κατάσβεση συνέδραμαν πεζοπόρο τμήμα του Ελληνικού Στρατού που αποτελείται από 10 στελέχη καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr, 300 εθελοντές που μαζί με πυροσβέστες και κατευθυνονταν προς το βουνό ανά ομάδες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πύρινο μέτωπο μετατοπίστηκε πάνω από τα Θερμά, στην ορεινή πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Γριά Βάθρα και στη βάθρα «Παράδεισος». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο σημείο υπήρχαν πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές οι οποίοι πρόλαβαν να φύγουν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νικόλαος Γαλατούμος μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο πλήττεται το οικοσύστημα του νησιού. «Ελπίζουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν σταματήσουν οι ρίψεις των εναέριων μέσων όταν δύσει ο ήλιος», ανέφερε νωρίτερα, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή Ericsson από τη Θεσσαλονίκη.

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου 4 περιοχές την Τετάρτη

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Στις προαναφερόμενες περιοχές θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούναι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ