ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Ο Στρατός ανοίγει δρόμο στους πυροσβέστες στη Θάσο - Καλύτερη εικόνα στη Μεσσηνία

Φωτιές: Ο Στρατός ανοίγει δρόμο στους πυροσβέστες στη Θάσο - Καλύτερη εικόνα στη Μεσσηνία
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα σε Θάσο και Μεσσηνία INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Εντατικές προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Θάσο που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης εξακολουθούν να καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ στη μάχη τις τελευταίες ώρες έχουν μπει και μηχανήματα του Στρατού που ανοίγουν δρόμο στα πεζοπόρα τμήματα.

Η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Θάσου το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσίαζε βελτίωση σύμφωνα με ενημέρωση του CNN Greece από το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά στη Μεσσηνία, ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Φθιώτιδα, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια ενημέρωση, σε κανένα από τα ενεργά μέτωπα δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την κατάσβεσή τους.

Μηχανήματα του Στρατού στη μάχη κατάσβεσης στη Θάσο

Τις τελευταίες ώρες οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει ένα συμπαγές πευκόδασος, καθώς καίει προς το μεγαλύτερο βουνό του νησιού το Υψάριο.

Νωρίτερα το μεσημέρι σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου. Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει το μεσημέρι συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη Θάσου επιχειρούν αυτήν την ώρα 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Κεραμωτή Καβάλας μετέβησαν στο νησί.

Παράλληλα, έσπευσαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 29 πυροσβέστες, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 12 πυροσβέστες και από την Περιφέρεια Ηπείρου, 26 πυροσβέστες με συνολικά 11 οχήματα.

Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Κοίνυρα Θάσου προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επίσης, από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Την ίδια ώρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και η κολύμβηση έχει ισχύ από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μέχρι νεωτέρας.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κλιμάκιο (ΚΑΕΕ) από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ενεργοποιηθεί στη Θάσο, για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης δύο εθελοντές, ηλικίας 26 και 44 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πρίνου και, στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους στην Καβάλα

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο νησί, από το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, οπότε διευκολύνεται το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Καλύτερη εικόνα και στην Μεσσηνία - Υπό μερικό έλεγχο στη Φθιώτιδα

Μάχη όμως με τις φλόγες δίνουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής σε ακόμη δύο μέτωπα σε Φθιώτιδα και Μεσσηνία.

Πιο συγκεκριμένα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι της Πέμπτης η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καρυά Φθιώτιδας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα καθώς και δύο αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη αλλά με βελτιωμένη εικόνα, βρίσκεται ακόμη μία φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πανιπέρι Μεσσηνίας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τέλος, έγκαιρη ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στην οδό Σταθοπούλου στον Κορυδαλλό Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο όρος Αιγάλεω και σύντομα οριοθετήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ