ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κένταυρος» και πανηγύρια ανησυχούν τους ειδικούς - Προβλέψεις για έξαρση τον Σεπτέμβρη

Κορωνοϊός: «Κένταυρος» και πανηγύρια ανησυχούν τους ειδικούς - Προβλέψεις για έξαρση τον Σεπτέμβρη
Έλληνες ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους AP Photo / Yorgos Karahalis

Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες φοβούμενοι νέα έξαρση της πανδημίας λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και λόγω της νέας παραλλαγής «Κένταυρος»,που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιθανό να φθάσει στην Ελλάδα εντός του Αυγούστου.

Έλληνες ειδικοί, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με τον αριθμό των θανάτων που εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά και την κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και επιμένουν στην εμβολιαστική εκστρατεία.

«Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας με ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων που ανήρθαν σε 1150 μόνο τον Ιούλιο και το θλιβερό είναι ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν είχαν καταργηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ακραία χαλαρωτικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ, ποσθέτοντας ότι η κατάργηση της μάσκας είναι εκείνο που ανυσηχεί περισσότερο:

«Φτάσαμε τα 150.000 κρούσματα την εβδομάδα και η κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους μας προβληματίζει περισσότερο ενόψει του 7ου κύματος», τόνισε επισημαίνοντας ότι το επιχείρημα «έχουμε τα εμβόλια» για εμάς τους επιστήμονες δεν αρκεί πλέον.

Ακόμη και σε νόσηση το εμβόλιο δεν προφυλάσσει σε σχέση με τις παραλλαγές. Ο ιός έχει βρει τον τρόπο να παρακάμπτει τη φυσική και τεχνητή ανοσία. Μην υποτιμάτε τις μάσκες, τόνισε ο διευθυντής ΕΣΥ της Β μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και πρόσθεσε:

Σχετικά με την επιστροφή των αδειούχων και το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε ότι ο ιός «από μόνος του δεν θα παρουσιάσει ύφεση» και επέμεινε στην έγκαιρη εμβολιαστική εκστρατεία αλλά και σε επαναφορά των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ακόμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ανοσία τόνισε ότι:

  • Με δύο δόσεις εμβολίου η ανοσία έχει πέσει στο 50% σε σχέση με τις παραλλαγές,
  • 85% είναι η αποτελεσματικότητα με την τρίτη δόση
  • και άνω του 95% με τέταρτη δόση

Βασιλακόπουλος: Τα πανηγύρια μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης της covid

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Alpha προσθέτει ότι η επιδημία είναι σε φάση αποκλιμάκωσης, αλλά η πολυκοσμία και τα πανηγύρια του Αυγούστου θα μειώσoyn λίγο τον ρυθμό αυτής της αποκλιμάκωσης.

«Πρέπει να μάθουμε να ζουμε τον κορωνοϊ;o, θα πάμε σε καλύτερες ημέρες. Το να κάνουμε ενα σελφ τεστ είναι μια πράξη ευθύνης καθώς η νόσος σε μεγάλο ποσοστό, δεν είναι θανατηφόρα. Στη Ελλάδα όμως παραμένει αρκετά θανατηφόρα γιατί δεν έχουμε κάνει τα εμβόλια. Όμως δεν γίνεται να κάνουμε lokdown, συνεπώς πρέπει να προστατευτούμε, να κάνει ο κόσμος την αναμνηστική δόση» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σαρηγιάννης: Πιθανή η έξαρση τέλη Σεπτέμβρη λόγω του «Κένταυρου»

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρός», άφησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό»

Η μετάλλαξη Κένταυρος όπως σημείωσε είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Για τις επόμενες ημέρες ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό τόνισε ότι θα «πιάνουν» την Όμικρον 4-5, ενώ για την «Κένταυρος», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο επικράτησής της, είπε οτι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ