ΕΛΛΑΔΑ

Το κύμα κακοκαιρίας διαπερνά όλη τη χώρα: Συναγερμός για 8 περιοχές την Πέμπτη

Το κύμα κακοκαιρίας διαπερνά όλη τη χώρα: Συναγερμός για 8 περιοχές την Πέμπτη
Οι μετεωρολόγοι χτυπούν συναγερμό για τις περιοχές, οι οποίες την Πέμπτη αναμένεται να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που χτυπά επί δυο εικοσιτετράωρα τη χώρα μας και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα συνεχιστεί πιθανά με μεγαλύτερη σφοδρότητα και την Πέμπτη.

Οι μετεωρολόγοι χτυπούν συναγερμό για οκτώ περιοχές, οι οποίες την Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να φέρουν πλημμύρες και καταστροφές. Μια πρώτη «γεύση» των προβλημάτων που προέκυψαν από την σφοδρή κακοκαιρία, έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες, η Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καρδίτσα, Πτολεμαΐδα και στα νησιά του Αιγαίου ενώ από την κακοκαιρία δεν εξαιρέθηκαν η Βόρεια Εύβοια και η Λάρισα.

Για αύριο 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” που βρίσκεται πάνω από την χώρα μας και δίνει ήδη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των έντονων φαινομένων και το επόμενο 24ώρο.

«Τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια», αναφέρει το meteo.

Συγκεκριμένα τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 25/08 αναμένονται:

  • Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

  • Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια σε Θράκη, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Αν. Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της Αν. Στερεάς.

  • Στις παραπάνω περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά επεισόδια.

vroxes.jpg
Αθροιστικός υετό 3ώρου και οι κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου κατά το χρονικό διάστημα 25/08 00:00 - 03:00meteo

Αναλυτικά ο καιρός την Πέμπτη σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Πέμπτη 25 Αυγούστου στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη και τη Θάσο), στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως το βράδυ στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας).

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Έως τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία ( κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Απο βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας) και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας) θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα στα βορειότερα τμήματα νωρίς το πρωί θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και κατά διαστήματα ενισχυμένες ριπές ανέμων.

Το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Διαβάστε επίσης: Ψυχρή λίμνη: Αστάθεια με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Η κακοκαιρία σάρωσε την Αττική

Το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας δέχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πολλές περιοχές της χώρας και η Αττική, με δρόμους να μετατρέπονται σε χειμάρρους και κεντρικές οδικές αρτηρίες να κλείνουν, αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται εν μέση οδώ και οδηγούς να εγκλωβίζoνται σε αυτά προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Ενώ η ΕΜΥ να αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο καιρού, οι κάτοικοι επτά περιοχών της χώρας έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, το επόμενο 48ωρο.

Οι σφοδρές βροχωπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καρδίτσα, Πτολεμαΐδα και στα νησιά του Αιγαίου ενώ από την κακοκαιρία επηρεάζονται η Βόρεια Εύβοια και η Λάρισα.

Στην Αττική, ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Τετάρτη, το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια αλλά και τα νότια προάστια της Αθήνας. Σύμφωνα με το meteo, ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε σε Νίκαια, Πειραιά, Καλλιθέα, Χαϊδάρι, Κέντρο - Γκάζι, Νέο Κόσμο, Νέα Σμύρνη, Φάληρο, Πέραμα.

Ο μεγάλος όγκος νερού που συσσωρεύτηκε στην Πειραιώς είχε ως αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει και στα δυο ρεύματα, από το ύψος της Πέτρου Ράλλη έως το ύψος της Χαμοστέρνας.

Παράλληλα, από την Τροχαία αναφέρεται πως υπάρχει καθίζηση οδοστρώματος, στο ύψος της οδού Μυλλέρου.

Και στο Κερατσίνι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, από το ύψος της Γρηγορίου Λαμπράκη έως την ακτή Ιωνίας και στα δύο ρεύματα.

Εικόνες χάους στη λεωφόρο Σταμάτας

Απροσπέλαστη για τους οδηγούς ήταν η λεωφόρος Σταμάτας στη Δροσιά, η οποία πλημμύρισε από λάσπη και πέτρες εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την Αττική.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί μέχρι τις 13:30 τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων από το Κερατσίνι και τη Βούλα, καθώς και για απεγκλωβισμό από οχήματα επίσης στην περιοχή του Κερατσινίου. Όπως αναφέρουν για την ώρα τα περιστατικά είναι μενομωμένα.

Μήνυμα από το 112 σε επτά περιοχές

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την Αυγουστιάτικη κακοκαιρία που «σαρώνει» τη χώρα μας, με το 112 να προειδοποιεί τους πολίτες επτά περιοχών για επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες και την ΕΜΥ να αναβαθμίζει το υπάρχον έκτακτο δελτίο καιρού.

Παράλληλα, μήνυμα για την αποφυγή μετακινήσεων εστάλη από το 112 στα κινητά των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Σε μήνυμά του το 112 προειδοποιεί επίσης πως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε:

Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας-Θράκης & Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια

«Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών», σημειώνεται.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Καστοριάς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται για έξι μήνες, οι Κοινότητες Κορησού, Μελισσοτόπου-Σταυροποτάμου, Λιθιάς και Βασιλειάδας της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων, του Δήμου Καστοριάς, που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, έπειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και αιτήματος του Δημάρχου Καστοριάς, η περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χαλκιδική: Πτώσεις βράχων και πλημμύρες - Απεγκλωβίστηκαν τουρίστες

Προβλήματα εντοπίστηκαν την Τετάρτη και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική, στην περιοχή της Σιθωνίας.

Το κύμα κακοκαιρίας, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος, ενώ τουρίστες απεγκλωβίστηκαν καθώς το όχημά τους παγιδεύτηκε στα νερά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στη Συκιά καθώς ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις μεγάλες ποσότητες νερού που έχουν πέσει από το πρωί της Τετάρτης.

Λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου, ένα όχημα παγιδεύτηκε στα νερά, με τους τουρίστες από τη Βουλγαρία που βρίσκονταν μέσα σε αυτό να καλέσουν βοήθεια.

«Κληθήκαμε το μεσημέρι και με μηχανήματα του δήμου, επεμβήκαμε άμεσα προκειμένου να απεγκλωβίσουμε τους τουρίστες», μετέφερε σχετικά στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλειος Ζήσιος.

Όπως ανέφερε στο GRTimes ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, «υπάρχουν αρκετά ζητήματα, καθώς μεταξύ άλλων έχει σημειωθεί μία πτώση βράχων στο δίκτυο της Τορώνης στον δρόμο προς το Πόρτο Κουφό, όπου έχει ήδη σπεύσει συνεργείο της Περιφέρειας».

Όπως λέει επιπλέον, «υπάρχει ενημέρωση ότι έχει προκύψει ζήτημα και σε κάμπινγκ της περιοχής της Σιθωνίας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώνεται στην περιοχή, ενώ έντονη βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή του Πολυγύρου».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργιάδη, «σημειώνονται κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια της περιοχής της Σάρτης».

Κλειστή από την βροχόπτωση είναι η πρώτη είσοδος της Τορώνης, μιας και τα ορμητικά νερά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, πλημμυρίζοντας τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από και προς την περιοχή.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί οδηγοί που φεύγουν από το χωριό να κάνουν σε αναστροφή και να επιχειρούν να ανέβουν στο κεντρικό από τους άλλους δύο διαθέσιμους δρόμους, χωρίς όμως να είναι γνωστή η κατάσταση τους αυτήν την ώρα.

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες προς τους πολίτες

H γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ έχει εκδώσει μια σειρά οδηγίες για την αποφυγή κινδύνων και δυσάρεστων επιπτώσεων, κυρίως στις περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων.

Ειδικότερα επισημαίνεται στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

* Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

* Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

* Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

* Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

* Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

* Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

* Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

* Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

* Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

* Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

* Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

* Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).

* Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

* Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

* Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ