ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Προφυλακιστέος ο 38χρονος για την επίθεση σε Γερμανούς τουρίστες

Κρήτη: Προφυλακιστέος ο 38χρονος για την επίθεση σε Γερμανούς τουρίστες
Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 38χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών, ο 38χρονος κύριος κατηγορούμενος για την επίθεση κατά Γερμανών τουριστών στον Μυλοπόταμο, στην Κρήτη, κρίθηκε προφυλακιστέος για την κατηγορία της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, σε βαθμό κακουργήματος.

Μετά από περίπου έξι ώρες απολογίας, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 38χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, έξω από το δικαστήριο Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν από νωρίς συγγενείς του 38χρονου, οι οποίοι περίμεναν την απόφαση των εισαγγελικών αρχών.

Χθες, Πέμπτη, ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους. Ο 36χρονος άνδρας, συνεπιβάτης του αγροτικού 4x4 οχήματος, κατηγορείται για αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος,παρήγγειλε κατ' απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης από την ανακρίτρια Ρεθύμνου.

Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου προέκυψε, κατά πληροφορίες, λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία του Αυτοφώρου και στη διαδικασία σύλληψης των δυο κατηγορουμένων. Στην παραγγελία δε σημειώνεται, πως η έρευνα πρέπει να φτάσει σε βάθος και να γίνει με πληρότητα, να είναι εξονυχιστική και να διακριβώσει όλα τα πραγματικά περιστατικά, με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να επισημαίνει τον κίνδυνο δυσμενών αναφορών που μπορεί να βλάψουν την φιλόξενη εικόνα της χώρας.

Η εντολή για κατ' απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση αφορά τα εξής αδικήματα:

  • Απόπειρα επικίνδυνης βαριάς σκοπούμενης βλάβης κατά συρροή με ρατσιστικά κίνητρα (κακούργημα)
  • Επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπος
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη με ρατσιστικά κίνητρα
  • Παράνομη οπλοφορία
  • Απειλή
  • Απλή σωματική βλάβη

Βίντεο ντοκουμέντο από το περιστατικό

Ένα τμήμα από την άγρια επίθεση καταγράφεται σε βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί, το αγροτικό όχημα των δραστών φαίνεται να εμβολίζει το ΙΧ των Γερμανών.

Μετά το πρώτο χτύπημα, οι δράστες επιχειρούν ξανά, ενώ στο σημείο σπεύδουν περίοικοι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους σταματήσουν, την ώρα που οι τουρίστες επιχειρούν να διαφύγουν τρομοκρατημένοι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο Κρητικοί μήνυσαν τους Γερμανούς τουρίστες για επικίνδυνη οδήγηση και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Σε δηλώσεις ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο αδερφών, που παραδόθηκαν τα ξημερώματα σε περιπολούντες αστυνομικούς, επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό κάνοντας λόγο για παράβαση πλημμεληματικού χαρακτήρα αναφέροντας ότι «όλη η Ελλάδα ασχολείται αυτή τη στιγμή με μια πραγματικά ανύπαρκτη υπόθεση».

«Δεν υπήρχε μαχαίρι στο συμβάν. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε μέσα στη δικογραφία ούτε βρέθηκε πουθενά αλλού» είπε χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος Διονύσιος Βέρρας.

«Αν το περιστατικό συνέβαινε μεταξύ Ελληνών δε θα γινόταν όλο αυτό. Ανάλογα περιστατικά με φασαρίες συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους», σημείωσε.

«Μας καταδίωξαν, μας απείλησαν με μαχαίρια» - Η μαρτυρία των Γερμανών

Η οικογένεια των Γερμανών μίλησε στην ΕΡΤ και τον Alpha για τον εφιάλτη που έζησε, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία τους.

«Ήταν σαν ταινία δράσης. Δεν μπορώ να περιγράψω καν πόσο τρομακτικό ήταν αυτό. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο να έρχεται κατά πάνω σου με μαχαίρι. Έβλεπα την αδελφή μου να κλαίει και ενστικτωδώς προσπάθησα να την προστατέψω, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά όταν βλέπεις ένα μαχαίρι. Είναι σοκαριστικό», ανέφερε ο Κρις, που δέχτηκε το πρώτο χτύπημα.

«Περιμένω να συλληφθούν οι δύο δράστες που μας επιτέθηκαν, ειδικότερα ο συγκεκριμένος που μας επιτέθηκε με το μαχαίρι», συμπλήρωσε το δεύτερο θύμα σε ερώτηση που του έγινε για το πώς νιώθει για την ασφάλεια στο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ