ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Απογοητευμένοι οι πολίτες από την προσπάθεια προστασίας του πλανήτη

Δημοσκόπηση Act for Earth: Απογοητευμένοι οι πολίτες από την προσπάθεια προστασίας του πλανήτη

Δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε κανέναν τομέα για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, απάντησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αναγνώστες του Act for Earth.

Αναλυτικότερα, μέσω της πλατφόρμας και των social media τέθηκε το εξής ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να καταφέρει να προστατεύσει τον πλανήτη;» και οι πιθανές απαντήσεις συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

- Ναι, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο 0%

- Είναι πιθανό, αλλά δεν το θεωρώ βέβαιο 20%

- Είναι πάρα πολύ δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς 27,5%

- Όχι, δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε κανέναν τομέα 52,5%

Συνολικά, οι οκτώ στους δέκα εμφανίζονται απαισιόδοξοι (ποσοστό 80%) και απάντησαν είτε ότι δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε κανέναν τομέα (52,5%), είτε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, με τους σημερινούς ρυθμούς, να καταφέρει η ανθρωπότητα να προστατεύσει τον πλανήτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ όσων απάντησαν, οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι είναι πιθανό να τα καταφέρουμε, αλλά όχι βέβαιο, ενώ κανένας δεν πιστεύει ότι σήμερα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Η πρώτη, σημαντική και συντονισμένη προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη έγινε μόλις το 2015, στο Παρίσι, στην περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εκεί, 196 χώρες του κόσμου συμφώνησαν, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), που ασχολείται με την μείωση των εκπομπών αερίων, την προσαρμογή και τις οικονομικές της λεπτομέρειες προς αναλαμβάνουν δράση προς τον απώτερο σκοπό: Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να μην υπερβεί τους 2°C έως το 2100. Σύντομα, η Αναθεώρηση της Συμφωνίας του Παρισιού περιόρισε τον στόχο αυτό στον 1,5°C έως το 2100, κάτι που προαπαιτεί τη λήψη δραστικότερων μέτρων, άμεσα.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, που σε αρμονία με τη Συμφωνία του Παρισιού, προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Στα τέλη του 2021, η Διάσκεψη της Γλασκώβης για το Κλίμα, όμως, που σκοπό είχε να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του Παρισιού και να επιτείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων, απογοήτευσε τους περισσότερους με την ελάχιστη πρόοδο που κατέγραψε σε μια σειρά από τομείς. Την ώρα μάλιστα που επικίνδυνα ακραία φαινόμενα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες καταστροφές, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως ο πλανήτης εκπέμπει SOS και πως είναι ανάγκη να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα, άμεσα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται ήδη η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, με θέμα την ξηρασία που πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ρωτάμε τους αναγνώστες του CNN Greece:

Η ξηρασία που βιώνει η Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, θεωρείται πως είναι «καμπανάκι κινδύνου» για τον πλανήτη;

- Ναι, πιστεύω θα λειτουργήσει αφυπνιστικά

- Είναι, αλλά θα ξεχαστεί όταν υποχωρήσει

- Όχι, δεν έχω ελπίδες ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση

- Όχι, τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν κατά καιρούς

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ