ΕΛΛΑΔΑ

«Εκτόξευση» στα κρούσματα γρίπης - Καθησυχάζει η Μαρία Θεοδωρίδου

«Εκτόξευση» στα κρούσματα γρίπης - Καθησυχάζει η Μαρία Θεοδωρίδου
Yπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ΙΝΤΙΜΕ

Οι επισημάνσεις από τους ειδικούς τις προηγούμενες ημέρες για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς η γρίπη όχι μόνο έκανε την εμφάνισή της στη χώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, αλλά μάλιστα προκαλεί «έκρηξη» κρουσμάτων. Παρά ταύτα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου παραμένει καθησυχαστική.

Το CNN Greece επικοινώνησε με την Μαρία Θεοδωρίδου, καλώντας την να σχολιάσει τα στοιχεία για τη γρίπη που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Δευτέρα, και σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα γρίπης από τις 7 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, συγκριτικά με το 2019 -προ πανδημίας- έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τονίζοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται επιδημιολογικά.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νωρίτερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δεδομένης της εικόνας που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε αρνητικά. Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο ιός της γρίπης είναι εποχικός και για το λόγο αυτό δεν αλλάζουν οι συστάσεις της Επιτροπής για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε για τον προγραμματισμό του αντιγριπικού εμβολιασμού ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου γίνονται οι ανακοινώσεις για την έναρξή του, που καλό είναι να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η γρίπη κορυφώνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Προβληματίζει το «κοκτέιλ» γρίπης - κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.

Για τα κρούσματα γρίπης εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια «ήμασταν προστατευμένοι επειδή χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα και περιορίζαμε την μετάδοση».

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό τόνισε, ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε, ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι «η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

»Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» αναφέρει.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη γρίπη

Πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων γρίπης κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το διάστημα από 7 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, συγκριτικά με το 2019 -προ πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία).

Όπως σημειώνεται, ο αριθμός αυτός «ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανήκει στα νοσήματα που επιτηρούνται μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ.

Συνολικά, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία).

Εκατόν εβδομήντα δύο (172) κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α και δύο (2) στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1).

Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 22 έτη (εύρος: 1-75 έτη), ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας ≤12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Η κατανομή των κρουσμάτων γρίπης ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων απεικονίζεται στο Διάγραμμα 1.

Διάγραμμα 1. Εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (για τα κρούσματα που ήταν διαθέσιμη η αντίστοιχη πληροφορία), Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, σύνολο χώρας, εβδομάδες 26/2022 – 34/2022

ΕΟΔΥ

Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα) παρουσιάζεται στον Πίνακα 1».

Πίνακας 1. Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, εβδομάδες 26/2022 – 34/2022EOΔΥ

Για τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης για 160 (98%). Από αυτούς οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας εντός του χρόνου επώασης.

Ενενήντα τέσσερα κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ