ΕΛΛΑΔΑ

Την ανακατάληψη πόλεων ανακοίνωσε ο Ζελένσκι - Καταγγελία για απαγωγή εργαζομένων στη Ζαπορίζια

Την ανακατάληψη πόλεων ανακοίνωσε ο Ζελένσκι - Καταγγελία για απαγωγή εργαζομένων στη Ζαπορίζια
Κατεστραμμένα κτήρια στο Σλοβιάνσκ AP Photo/Leo Correa

Την ανακατάληψη αρκετών εδαφών στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο Ρώσων εισβολέων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αυτήν την εβδομάδα έχουμε καλά νέα από την περιφέρεια του Χαρκόβου», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές αναφερόταν, έκανε λόγο για «τοποθεσίες όπου επέστρεψε η ουκρανική σημαία».

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της επικράτειάς της και υποστηρίζει ότι σημειώνει επιτυχίες, ενώ στον αντίποδα η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προκαλεί μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η περιφέρεια του Χαρκόβου είναι εν μέρει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τα αρχικά στάδια της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η ομώνυμη πόλη -η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία- έχει δεχθεί μπαράζ βομβαρδισμών, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να την καταλάβουν.

Απαγωγές στη Ζαπορίζια καταγγέλλει η Enerhoatom

Την ίδια ώρα, η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας Enerhoatom κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά) πως απήγαγαν μέλη του προσωπικού της.

Ο πρόεδρός της Πέτρο Κότιν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ότι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και ότι η διεύθυνση του εργοστασίου δεν έχει ιδέα πού βρίσκονται πολλοί εξ αυτών, καταγγέλλοντας πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Είναι αδύνατο να επαληθευτεί η πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο κ. Κότιν επέμεινε στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται στη μονάδα μέλη του προσωπικού της Enerhoatom, συμπληρώνοντας πως όσοι απομένουν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και οι κανόνες πυρασφάλειας.

Κατά τον επικεφαλής της εταιρείες, περίπου 1.000 Ουκρανοί εργαζόμενοι διατηρούν την εγκατάσταση σε λειτουργία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η μονάδα αυτή, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, απασχολούσε κάπου 11.000 ανθρώπους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε αφόρητη την κατάσταση στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς πάντως να φθάσει τόσο μακριά όσο ο Πέτρο Κότιν.

Ο οργανισμός προειδοποίησε εναντίον των ελλείψεων προσωπικού και της μεγάλης πίεσης σε αυτό που απομένει, η οποία μπορεί να προκαλέσει λάθος και δυνητικά καταστροφή. Ακόμη, ο ΔΟΑΕ ανέφερε πως δεν παραχωρήθηκε στην αποστολή του πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται στη Ζαπορίζια υπό την επίβλεψη των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν το εργοστάσιο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τον Μάρτιο. Αντιπρόσωποι της Rosatom, της ρωσικής επιτροπής ατομικής ενέργειας, ήταν παρόντες στην εγκατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ