ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση της Ζαπορίζια – Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής

Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση της Ζαπορίζια – Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής
Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή της (Planet Labs PBC via AP)

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, καθώς οι βομβαρδισμοί στην περιοχή είναι καθημερινοί, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα, Τετάρτη, τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ....και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή της.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης. Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζουμε «έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο» καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που ηγήθηκε μιας αποστολής εμπειρογνωμόνων στο εργοστάσιο που κατέχει η Ρωσία, ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε ότι αυτό που «χρειαζόταν επειγόντως» ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από την εγκατάσταση.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απεριόριστη έκλυση ραδιενεργών υλικών, ενώ η παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού επί τόπου θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα πυρηνικής ασφάλειας του Κιέβου, η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Ζαπορίζια για λόγους ασφαλείας. Ο Ολέι Κορίκοβ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τα αποθέματα καυσίμου ντίζελ που χρησιμοποιούνται για εφεδρικές γεννήτριες.

Ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom Πέτρο Κοτίν δήλωσε ότι θα υποστήριζε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (ZNPP).

Παράλληλη ουκρανική αντεπίθεση σε βορειοανατολικά και νότια

Την ίδια ώρα, μια «παράλληλη» ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία καθώς και στη νότια, ισχυρίστηκε ανώτερος προεδρικός σύμβουλος.

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Ολεξίι Αρίστοβιτς υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες, η Ουκρανία θα μπορούσε να αναμένει την ήττα των ρωσικών στρατευμάτων στην Χερσώνα στη δυτική όχθη του Δνείπερου και μια σημαντική προέλαση της Ουκρανίας στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ακόμα ότι κατέστρεψε μια βασική στρατηγική γέφυρα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μοιράστηκαν μια σειρά από δορυφορικές εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν την κατεστραμμένη δομή το βράδυ της Τρίτης. Ο στρατός πρόσθεσε ότι οι εικόνες δείχνουν «σημαντικές ζημιές στην ίδια τη γέφυρα Daryiv» καθώς και ζημιές σε ένα κτήριο κοντά στον ποταμό.

Παράλληλα, η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική αντεπίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, επεκτείνοντας τις ρωσικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν επίσης ουκρανικές επιθέσεις στο νότο. Ένας αξιωματούχος που εκπροσωπεί την ελεγχόμενη από τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «περικύκλωσαν» την Μπαλακλιά, μια ανατολική πόλη 27.000 κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στο Χάρκοβο και το κατεχόμενο από τη Ρωσία Ιζιούμ.

Ανάληψη ευθύνης για τα πλήγματα στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μια σειρά πληγμάτων στις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που έχει η Ρωσία στην προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάση στην πόλη Σάκι που καταστράφηκε ολοσχερώς τον περασμένο μήνα.

Η Ουκρανία μέχρι ώρα υπαινίσσονταν την εμπλοκή της.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, είπε ότι τα πλήγματα προκλήθηκαν από πυραύλους ή ρουκέτες, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Δέκα στρατιωτικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από τα πλήγματα αυτά.

Στο άρθρο του, το οποίο συνυπογράφει ο βουλευτής Μιχαήλο Ζαμπρόντσκιι, ο Ζαλούζνι λέει ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα «δεν μπορεί να αγνοηθεί» και ένα τέτοιου είδους πλήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο.

«Εδώ υπάρχει άμεση απειλή χρήσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις» γράφει Ζαλόυζνι στο άρθρο του.

«Είναι επίσης αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο της άμεσης εμπλοκής των ηγετικών χωρών του κόσμου σε μια «περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, στην οποία η προοπτική ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ήδη άμεσα ορατή», δήλωσε ο Ζαλούζνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ