ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε σταθερό επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων

Θεσσαλονίκη: Σε σταθερό επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων
Σε σχετικά σταθερό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε σχετικά σταθερό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις.

Την έρευνα διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 06/09/2022 και της Τετάρτης 07/09/2022 είναι:

Σταθερή (0%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 04/09/2022 και της Δευτέρας 05/09/2022.

Οριακά μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 30/08/2022 και Τετάρτης 31/08/2022.

«Τα δείγματα της τελευταίας περιόδου είχαν πολλές προκλήσεις από περιβαλλοντικής πλευράς, με μεγάλες διακυμάνσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό δυσκόλεψε αφενός τον εξορθολογισμό των μετρήσεων ιικού φορτίου, αφετέρου κατέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο εξορθολογισμός των μετρήσεων με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων. Η παρουσία του online μετρητή που έχει εγκαταστήσει η ΕΥΑΘ στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε ανεκτίμητο εργαλείο στην αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ