ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμική Αεροπορία: Εικόνες από την παράδοση των δύο πρώτων F-16 Viper στην ΕΑΒ

Πολεμική Αεροπορία: Εικόνες από την παράδοση των δύο πρώτων F-16 Viper στην ΕΑΒ
Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper CNN Greece

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση τους με το ΓΕΕΘΑ να «τρέχει» σημαντικά προγράμματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων.

Μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Σήμερα, Δευτέρα, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.

Tο CNN Greece έδωσε το «παρών», μεταφέροντας από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα Βοιωτίας τις πρώτες εικόνες από τα πρώτα F-16 Viper.

Αναλαμβάνουν αμέσως υπηρεσία

Αμέσως μετά την τελετή στην ΕΑΒ, τα δυο F-16 Viper θα απογειωθούν, κάνοντας μια χαμηλή διέλευση πάνω από το αεροδρόμιο και την πόλη της Χαλκίδας, για να πάρουν στη συνέχεια κατεύθυνση για την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και θα πετά για την Κρήτη όπου θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, 18 αεροσκάφη.

Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Η άφιξή του στη χώρα μας αναμένεται πιθανότητα τον Δεκέμβριο.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Στην Τανάγρα θα βρεθούν επίσης, εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιστράτηγο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ