ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Ναι» της επιτροπής στην 5η δόση – Οι συστάσεις προς τους πολίτες

Κορωνοϊός: «Ναι» της επιτροπής στην 5η δόση – Οι συστάσεις προς τους πολίτες
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της 5ης δόσης εμβολιασμού εξατομικευμένα σε υγιείς πολίτες ηλικίας 30 έως 59 ετών, έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την συνεδρίασή της.

«Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», επισημαίνεται στην διευκρίνηση της Επιτροπής. Το CNN Greece επικοινώνησε με την πρόεδρο της Επιτροπής ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επιβεβαίωσε την σύσταση. Άλλωστε στην 5η δόση είχε αναφερθεί η πρόεδρος της Επιτροπής και τη Δευτέρα, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 400.000 επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον 1 και Όμικρον 2, ενώ άμεσα αναμένεται να παραλάβει και νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5.

Η κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς

Πάντως ένα θέμα το οποίο προβληματίζει τους πολίτες, είναι η κόπωση από τους διαδοχικούς εμβολιασμούς. Τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους – ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- αναφέρθηκαν τη Δευτέρα διεξοδικά στην κόπωση των πολιτών. Παρόλα αυτά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει πλέον τον εμβολιασμό κάθε τρείς μήνες, καθώς η ανοσία φθίνει, όπως τονίζεται.

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου, τόνισε τη Δευτέρα ότι προς τον παρόν για τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να μιλούν για αποτελεσματικότητά τους.

Σχετικά με τον ετήσιο εμβολιασμό

Αναφορικά με τον ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, είναι τόσο ρευστή η επιδημιολογία, ενώ και οι πλέον ειδικοί επιστήμονες δεν τολμούν να συνηγορήσουν για έναν ετήσιο εμβολιασμό. Ισχύει πάντα ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που έχουμε πρόσθεσε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πράγματι πολλοί άνθρωποι ανέμεναν μέχρι τώρα ένα καλύτερο εμβόλιο για να πραγματοποιήσουν την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική!

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης της Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι 21, 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 στην Ελλάδα με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 12η θέση από 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια θέση - 12η-βρίσκεται η Ελλάδα και με τους πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη αναμνηστική δόση, με 5,845 εκατομμύρια πολίτες.

Σε ερώτηση του CNN Greece εάν οι 500.000 πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την β’ αναμνηστική δόση είναι μικρή μάζα, ο κύριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι δεν είναι μικρός αριθμός, καθώς βρισκόμαστε στην 10η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Αναλυτικά οι συστάσεις της Επιτροπής

Αναλυτικά οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν ως εξής:

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού*.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (βλ. Πίνακες 1 και 2)
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ