ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα για τους εμβολιασμούς με το νέο σκεύασμα κατά της Όμικρον

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα για τους εμβολιασμούς με το νέο σκεύασμα κατά της Όμικρον
Ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά από εμβολιασμό ή νόσηση Pfizer via AP

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον. Τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί μέσω της πλατφόρμας που άνοιξε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση και εφόσον έχει προηγηθεί ο βασικός εμβολιασμός (δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα).

Ο εμβολιασμός δε, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά από εμβολιασμό ή νόσηση και προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Η ανάγκη για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο σκεύασμα - όπως υπογραμμίστηκε - προέκυψε από την περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και τη διαδοχική εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι την 1η Σεπτέμβριου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1.

Τα εμβόλια αυτα, με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξημένο ποσό, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας, υπογραμμίστηκε από την κ. Θεοδωρίδου.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα νέα σκευάσματα

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε για το θέμα την Τρίτη, συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού:

  • Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • Σε επαγγελματίες υγείας διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • Σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διευκρινίζεται επίσης ότι:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  • Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  • Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Σαρηγιάννης για τα νέα εμβόλια

Για την αναμνηστική δόση του κορωνοϊού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν και την παραλλαγή Όμικρον, τις ομάδες και τις ηλικίες των πολιτών που μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό μίλησε στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο εμβόλια, που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ δηλαδή της Pfizer και της Moderna είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν αντισώματα και για την Όμικρον 5 μία από τις τελευταίες παραλλαγές, η οποία στοχεύει στο κατώτερο αναπνευστικό και μπορεί να δώσει περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης».

Σύμφωνα με τις συστάσεις, μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών και έχουν πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα.

«Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια συνιστάται να γίνουν από όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις, ή έκαναν δύο δόσεις εμβολίου αλλά στη συνέχεια νόσησαν από τον κορωνοϊό. Επίσης, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις αλλά νόσησαν στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 3 μηνών για να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει και για τις προηγούμενες περιπτώσεις», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, είναι ανάλογες με εκείνες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες. Πυρετός, αδιαθεσία είναι οι επικρατέστερες.

Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να «πραγματοποιήσουν τα προηγούμενα εμβόλια, δηλαδή το βασικό σχήμα για να έχουν περισσότερη ανοσία και να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η αναμνηστική δόση, λέγεται έτσι, γιατί ουσιαστικά είναι επαναληπτική και δεν καλύπτει επαρκώς εκείνον που δεν έχει εμβολιαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο αλλά κυρίως από θανάτους», αναφέρει ο καθηγητής.

«Ναι» της επιτροπής στην 5η δόση

Εξ άλλου, το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της 5ης δόσης εμβολιασμού εξατομικευμένα σε υγιείς πολίτες ηλικίας 30 έως 59 ετών, έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την συνεδρίασή της.

«Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», επισημαίνεται στην διευκρίνηση της Επιτροπής. Το CNN Greece επικοινώνησε με την πρόεδρο της Επιτροπής ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επιβεβαίωσε την σύσταση. Άλλωστε στην 5η δόση είχε αναφερθεί η πρόεδρος της Επιτροπής και τη Δευτέρα, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 400.000 επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον 1 και Όμικρον 2, ενώ άμεσα αναμένεται να παραλάβει και νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5.

Η κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς

Πάντως ένα θέμα το οποίο προβληματίζει τους πολίτες, είναι η κόπωση από τους διαδοχικούς εμβολιασμούς. Τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους – ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- αναφέρθηκαν τη Δευτέρα διεξοδικά στην κόπωση των πολιτών. Παρόλα αυτά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει πλέον τον εμβολιασμό κάθε τρείς μήνες, καθώς η ανοσία φθίνει, όπως τονίζεται.

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου, τόνισε τη Δευτέρα ότι προς τον παρόν για τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να μιλούν για αποτελεσματικότητά τους.

Αναφορικά με τον ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου τη Δευτέρα «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, είναι τόσο ρευστή η επιδημιολογία, ενώ και οι πλέον ειδικοί επιστήμονες δεν τολμούν να συνηγορήσουν για έναν ετήσιο εμβολιασμό. Ισχύει πάντα ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που έχουμε πρόσθεσε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πράγματι πολλοί άνθρωποι ανέμεναν μέχρι τώρα ένα καλύτερο εμβόλιο για να πραγματοποιήσουν την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης της Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι 21, 350 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 στην Ελλάδα με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 12η θέση από 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια θέση - 12η-βρίσκεται η Ελλάδα και με τους πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη αναμνηστική δόση, με 5,845 εκατομμύρια πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ