ΕΛΛΑΔΑ

Ιράν: «Εγκατέλειψαν το ελληνικό πλοίο οι ναυτικοί που κρατούνταν όμηροι»

Ιράν: «Εγκατέλειψαν το ελληνικό πλοίο οι ναυτικοί που κρατούνταν όμηροι»
Το Delta Poseidon, ένα από τα ελληνόκτητα τάνκερ τοπλοήρωμα του οποίου βρίσκονταν σε ομηρία για περισσότερο από τρεις μήνες στο Ιράν marinetraffic.com

Οι ναυτικοί ενός από τα ελληνικά πετρελαιοφόρα, που βρίσκονταν σε ομηρία για περισσότερο από τρεις μήνες στο  Ιράν κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το πλήρωμα του πλοίου αντικαταστάθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της διεθνούς ναυτιλίας, κάτι που γίνεται από τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρείες», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Isna ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί.

«Το προηγούμενο πλήρωμα αναχώρησε από το πετρελαιοφόρο», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινήσει για ποιο πλοίο πρόκειται.

Ο Κανανί φρόντισε σήμερα να επαναλάβει ότι τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν συλληφθεί.

«Το πλήρωμα στάθμευε (πάνω στο πετρελαιοφόρο) για να πραγματοποιήσει εργασίες», δήλωσε.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 11 ναυτικοί του ελληνικού τάνκερ Delta Poseidon

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα, επέστρεψαν στην Ελλάδα ένας Έλληνας και 10 υπήκοοι Φιλιππίνων, μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Delta Poseidon, που βρίσκονταν σε ομηρία για περισσότερο από τρεις μήνες από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, μαζί με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior».

Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου θα αντικατασταθούν από άλλο πλήρωμα, κυρίως αλλοδαπούς.

Η κράτηση των δύο δεξαμενοπλοίων έχει γίνει με αφορμή την υπόθεση της κατάσχεσης πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δικαστική αίτημα στο δεξαμενόπλοιο Lana που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Σημειώνεται ότι το φορτίο πετρελαίου ιρανικών συμφερόντων μετά από δικαστική απόφαση επέστρεψε στο δεξαμενόπλοιο «Lana» υπό σημαία Ιράν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μελών του πληρώματος ανέφερε τα εξής:

«Μετά απο μακρά και συστηματική προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναχώρησε ήδη για την Ελλάδα ο Έλληνας ναυτικός του πλοίου Delta Poseidon το οποίο, όπως είναι γνωστό, κρατείται παράνομα στο Ιράν. Καλή επιστροφή».

Σημειώνεται ότι οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές μέσω του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων είχαν ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κρατούνται στον Περσικό κόλπο από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» δεν τελούσε υπο κράτηση, αλλά μόνο τα δύο δεξαμενόπλοια.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αλλαγή και των υπόλοιπων πληρωμάτων στην Ελλάδα που θα αντικατασταθούν με άλλα που θα επανδρώσουν εκ νέου τα δύο δεξαμενόπλοια.

Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Διαβάστε επίσης:

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Τέλος στην ομηρία των ναυτικών στο Ιράν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ