ΕΛΛΑΔΑ

Οικογένεια, Παράδοση, Ιστορία: Οι αξίες που ρέουν την ύπαρξή μας

Οικογένεια, Παράδοση, Ιστορία: Οι αξίες που ρέουν την ύπαρξή μας

Για την ελληνική κοινωνία, η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν αποκόπτεται ποτέ από τις αξίες της παράδοσης, της ιστορίας και φυσικά, της οικογένειας, που εξακολουθεί να αποτελεί τον ισχυρότερο κρίκο της αλυσίδας της ζωής για τους Έλληνες.

Οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των μελών μίας οικογένειας αποτελούν την κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία και για το ίδιο το μέλλον.

Μία ιστορία οικογενειακής προόδου είναι η ιστορία της Βίκος Α.Ε., της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε., που ιδρύθηκε στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου το 1990. Σήμερα, 32 χρόνια μετά, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών, αλλά και των αναψυκτικών. Από την εμφιάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος, από την ομώνυμη πηγή στην Ήπειρο μέχρι τα 57 διαφορετικά προϊόντα που εμφιαλώνει και παράγει σήμερα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, η διαδρομή της είναι συνυφασμένη με τη ροή του νερού, με τη ροή της προσφοράς στον συνάνθρωπο, όπως ρέει από την οικογενειακή και τοπική παράδοση, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Με τη δύναμη της ροής του νερού

Η Βίκος Α.Ε. δημιουργήθηκε και συνεχίζει τη δυναμική πορεία της στο μέλλον με τη δύναμη του νερού. Το νερό, που βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία κυκλικής αναγέννησης, είναι το σύμβολο της αειφορίας που δίνει δύναμη στην εταιρεία να κυλά μέσα στην κοινωνία, πάντα με ανοδική πορεία για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Όπως το νερό κυλά αδιάκοπα, έτσι η Βίκος Α.Ε. προσφέρει αδιάκοπα στην κοινωνία μέσα από μία σειρά δράσεων που συνοψίζει το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Έτσι, η εταιρεία δημιουργεί το δικό της οικοσύστημα για την κοινωνία και το περιβάλλον, με έμφαση στην οικογένεια, την παράδοση, την κοινωνία, αλλά και την προσφορά, τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό. Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, η Βίκος Α.Ε. είναι σήμερα, πέρα από μία επιτυχημένη επιχείρηση, ένας πυλώνας της τοπικής κοινωνίας όπου δρα και αναπτύσσεται αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

15.jpg
Εμφιάλωση γυάλινης φιάλης 1L , Περίβλεπτος Ιωαννίνων

Με τον τρόπο αυτό, η αντίληψη της εταιρείας για τη βιωσιμότητα έχει μία συμπεριληπτική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την περιβαλλοντική, την κοινωνική αλλά και την πολιτισμική διάσταση. Ως εκ τούτου, και οι παρεμβάσεις της είναι πολυδιάστατες με βάση τους άξονες: Άνθρωπος - Ανάπτυξη - Αειφορία, πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, όπως προκύπτει από τη βαθιά ανθρωποκεντρική αντίληψή της για τη ζωή. Με την καινοτομία στην υπηρεσία ευρύτερων αναγκών και υπέρτερων αξιών της κοινωνίας, με πίστη στη χώρα και τους ανθρώπους της, επιμένει, ως οργανισμός, να εργάζεται ολιστικά για τα βασικά ζητήματα της ανάπτυξης: Βιωσιμότητα - εθελοντισμός - πολιτισμός.

Το σπίτι της ζωής μας είναι ο πλανήτης μας, η φύση και φυσικά το νερό και αυτό η εταιρεία Βίκος το γνωρίζει πολύ καλά, καθώς είναι η λογική και κινητήριος δύναμη που διέπει τη λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα.

Πίστη στην οικογένεια και την παράδοση

Στο κέντρο της ύπαρξης αυτής της επιτυχημένης επιχείρησης στον χώρο του φυσικού μεταλλικού νερού και των αναψυκτικών δεν βρίσκεται άλλη παράμετρος από την οικογένεια. Η Βίκος Α.Ε. παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση, 30 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της και πορεύεται με τις αρχές και τις αξίες της οικογενειακής, της τοπικής, της ελληνικής παράδοσης. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, άλλωστε, μέσα από την απλότητα της ζωής τους, την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση και τα δώρα της, μέσα από την ουσία των πραγμάτων δηλαδή, μάς έχουν διδάξει την ίδια την ουσία της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Αυτό που επιδιώκουν να επιτύχουν σήμερα η παγκόσμια κοινότητα και η παγκόσμια επιχειρηματικότητα, μπορεί να βρεθεί στις ρίζες μας – αρκεί να αποκωδικοποιήσουμε τη φιλοσοφία πίσω από τις πράξεις, χωρίς να εμμένουμε μόνο στους διεθνείς δείκτες και τους αριθμούς.

Έτσι, η Βίκος Α.Ε. ανέδειξε τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα ως στόχο και σκοπό της λειτουργίας της, ουσιαστικά εξαρχής, μετατρέποντάς την σε θεμέλιο για την εξέλιξή της. Πέρα από τις δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται με στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα, δημιούργησε το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», ένα ολόκληρο οικοσύστημα για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Αυτό χτίστηκε σταδιακά, μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα ενεργειών: Διοργανώνοντας δράσεις για το Περιβάλλον σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η we4all και η Acheron Actions, με τις οποίες πραγματοποιούνται δεντροφυτεύσεις και καθαρισμοί. Στηρίζοντας τον Πολιτισμό, τόσο μέσω της δράσης του σωματείου «Διάζωμα», για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, όσο και με τη στήριξη των Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και Δωδώνης και άλλων φορέων. Με τον Εθελοντισμό και τις σπουδαίες αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται τακτικά στις εγκαταστάσεις της, με τη συμβολή του Γ.Ν. «Χατζηκώστα». Τέλος, με τη Δύναμη Προσφοράς στο πλαίσιο της οποίας στηρίζονται δεκάδες φορείς, σύλλογοι και δράσεις σε όλη τη χώρα.

VikosPlant4All-165.jpg
Δενδροφύτευση, we4all, Ανάβυσσος

Οικογένεια, ελληνική παράδοση και βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Η Βίκος Α.Ε. προχωρά στο μέλλον της αειφορίας για ένα ολοένα και καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που προκύπτει από την αδιάκοπη ροή της παράδοσης, με την ορμή του νερού που κυλά αενάως.

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ