ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος: Πορεία μνήμης για τα τέσσερα χρόνια από το διπλό λιντσάρισμα μέχρι θανάτου

Ζακ Κωστόπουλος: Πορεία μνήμης για τα τέσσερα χρόνια από το διπλό λιντσάρισμα μέχρι θανάτου
CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το διπλό λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, σε δημόσια θέα, στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στα καλέσματα προς τιμήν της μνήμης του Ζακ Κωστόπουλου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, υπό τη διάχυτη αγανάκτηση για τη δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε όπως θα έπρεπε στην υπόθεση.

Ο 33χρονος ακτιβιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, με το ιατροδικαστικό πόρισμα να βεβαιώνει το προφανές: τον θάνατό του λόγω πολλαπλών χτυπημάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του και το κεφάλι.

Είχε προηγηθεί το διπλό λιντσάρισμά του, το πρώτο από τους ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου και του μεσιτικού γραφείου της οδού Γλάδστωνος και το δεύτερο από αστυνομικούς, παρουσία δεκάδων μαρτύρων.

Στο πρώτο λιντσάρισμα, δέχτηκε συνολικά 14 κλωτσιές σε μόλις 11 δευτερόλεπτα. Σε δεύτερο χρόνο κι ενώ ήταν ήδη αιμόφυρτος, βαριά τραυματισμένος και ημιθανής ο Ζακ Κωστόπουλος, δέχτηκε χτυπήματα και από αστυνομικούς. Το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς έκανε λόγο για «άσκοπη βία» απέναντι σ' έναν άνθρωπο «ακίνδυνο», καταλήγοντας ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο».

Ωστόσο η πρωτόδικη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας -με οριακή πλειοψηφία- απάλλαξε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς από κάθε αδίκημα σχετικά με την εμπλοκή τους στο φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδωνας Δημόπουλο και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, καταδικάστηκαν για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, καθώς το δικαστήριο δεν δέχτηκε τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Παρά τη δεκαετή κάθειρξή τους χωρίς αναστολή, ο μεσίτης αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, ενώ ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ