Φθινοπωρινή ισημερία: Αρχίζει να μικραίνει η μέρα
Ανανεώθηκε:
Από σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος λίγο πριν το ξημέρωμα, ξεκινά τυπικά το φθινόπωρο καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.
Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.
Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.
Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.
Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.
Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.
Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
Η Ουκρανία «καταρρέει εκ των έσω», τονίζει το Κρεμλίνο μετά τις δηλώσεις Φεντόροφ για τον πόλεμο
13:46
Το Κίεβο τίμησε με το κορυφαίο παράσημo τον Ίλον Μασκ - Για την άδεια χρήσης του Starlink
13:38
Το μοναδικό χάρισμα της Ντόλι Πάρτον: Ένωνε τους Αμερικανούς - Γιατί δεν ασχολήθηκε με την πολιτική
13:27
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ακρίτα αντιπρόεδρος της Βουλής στη θέση της Γεροβασίλη - «Δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια»
13:22