ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 7 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η Μάγδα Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 7 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η Μάγδα Φύσσα
Στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο χρόνια μετά την εμβληματική απόφαση της Δικαιοσύνης που κήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, στις 7 Οκτωβρίου, αναμένεται η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τα μικρόφωνα της αίθουσας δεν λειτουργούν και για λόγους απρόσκοπτης δημοσιότητας της δίκης, κρίθηκε -μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής και των παριστάμενων δημοσιογράφων- ότι δεν είναι εφικτή η κατάθεση της κυρίας Φύσσα.

Ένσταση περί απαράδεκτου της έφεσης του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης για τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή κατέθεσαν οι δικηγόροι των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστου Παππά, Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην έφεσή του αναφερόταν στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, καθώς και στο ότι οι καταδικασθέντες «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα, αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα», με τον ίδιο να επισημαίνει στο σκεπτικό του ότι δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης εξηγώντας ότι η έφεση έχει την ειδική και εμπεριστατώμενη αιτιολογία που απαιτεί ο νόμος, με την έδρα να υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το λόγο προκειμένου να αρνηθεί την κατηγορία.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου. Σκοπός είναι ένας να πλήξει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών θέσεων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ο οποίος συνέταξε την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Μπαλτάκου, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει έρευνα για τις πιέσεις προς τον εισαγγελέα που συνέταξε την κατηγορία. Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι είμαι ο μοναδικός πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση επικοινωνιών, μου απαγορεύεται να ομιλώ με στενούς ανθρώπους περιβάλλοντος μου, συνεργάτες μου στην εργασία μου και κόμμα. Θα αποδείξω την αθωότητα μου. Ως μέλος επιτροπών της Βουλής υπερασπίστηκα ανεξαρτησία δικαιοσύνης. Είμαι μέλος ενός κόμματος από αυτά που κυριαρχούν τώρα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, για δεύτερη φορά, από την έναρξη της δίκης, ζήτησε την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στεναχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες φυλακισμένος. Γνωρίζουν ότι λένε ψέματα και έχουν στείλει φυλακή 48 αθώους. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα».

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ