ΕΛΛΑΔΑ

Επίδειξη επιχείρησης διάσωσης με drones, ρομπότ και θερμικές κάμερες από τον Δημόκριτο

Επίδειξη επιχείρησης διάσωσης με drones, ρομπότ και θερμικές κάμερες από τον Δημόκριτο
Κατά την επίδειξη, οι ομάδες διάσωσης κλήθηκαν να περισυλλέξουν θύμα που έχει εγκλωβιστεί σε κατεστραμμένο κτίριο - Πηγή: ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Μία πρωτότυπη επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών για ομάδες διάσωσης, που περιλάμβανε πλειάδα διασωστικών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού με drones, ρομπότ και θερμικές κάμερες, διοργάνωσαν το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Respond-A.

Στην επίδειξη, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, δοκιμάστηκαν η πλατφόρμα του έργου σε πραγματικές συνθήκες ενώ οι συμμετέχοντες διασώστες δοκίμασαν τις νέες τεχνολογίες σε δύο σενάρια διάσωσης.

Στο πρώτο, οι ομάδες διάσωσης κλήθηκαν να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν θύμα που έχει εγκλωβιστεί σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισχυρό σεισμό, ενώ στο δεύτερο οι ομάδες διάσωσης θα έπρεπε να εντοπίσουν τραυματισμένο θύμα μέσα σε φλεγόμενο κτίριο με μειωμένη ορατότητα λόγω πυκνού καπνού. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σεναρίου, έγινε προσομοίωση απρόσμενου τραυματισμού μέλους της ομάδας διάσωσης, το οποίο έπρεπε και αυτό να το εντοπιστεί και να διασωθεί.

Στην επίδειξη συμπεριλήφθηκαν τεχνολογίες όπως μη επανδρωμένα αυτόνομα οχήματα, επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, ευέλικτα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των επιχειρήσεων και σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών και ανταλλαγής δεδομένων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Respond-A έχει σαν στόχο την ανάπτυξη μιας ενιαίας πλατφόρμας για την υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες. Στη άσκηση συμμετείχαν 34 εταίροι από όλη την Ευρώπη (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, εταιρείες και τελικοί χρήστες), ενώ έχουν καθοριστεί 3 συνολικά επιδείξεις της αναπτυσσόμενης πλατφόρμας, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία.

Το Εργαστήριο Δικτύων Πολυμέσων (MNL Lab) του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με επικεφαλής τον Δρ. Αναστάσιο Κούρτη ως τεχνικό υπεύθυνο του έργου, έχει αναπτύξει την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, ενώ επιβλέπει και οργανώνει τη διαδικασία ανάπτυξης και συνέργειας των τεχνολογιών του έργου. Παράλληλα, προσφέρει την τηλεπικοινωνιακή υποδομή (5G) και δυνατότητες ενισχυμένης όρασης στο πεδίο του υπέρυθρου φάσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ