ΕΛΛΑΔΑ

Ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία ζήτα από την κυβέρνηση το Pharma Innovation Forum Greece

Ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία ζήτα από την κυβέρνηση το Pharma Innovation Forum Greece
Το Pharma Innovation Forum Greece, μόλις μία ημέρα μετά τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κρούει το καμπανάκι για τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς Intime/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης, μετά τον ΣΦΕΕ, και από τις πολυεθνικές και ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το Pharma Innovation Forum Greece, μόλις μία ημέρα μετά τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κρούει το καμπανάκι για τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς, τονίζοντας ότι «την ώρα που η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%».

Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, ωστόσο στην πράξη, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις, επισημαίνει το PIF και προσθέτει:

«Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές.

Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα».

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) ζητά ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ