ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη
Έκανε λόγο για «πολιτική μεροληψία» αναφερόμενος στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, ωστόσο δεν απέδωσε ευθύνη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Mε την κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Λοβέρδρος κατέθεσε ως μάρτυρας και εξετάστηκε για την αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με παράλειψή του να προχωρήσει σε τιμολόγηση φαρμάκων, ως είχε - κατά τη γνώμη του- υποχρέωση.

Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδρο, όφειλε να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως διαβιβάστηκαν και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κατά των δέκα πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, δεν απέδωσε δόλο ή πρόθεση για τη μη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή για την εισαγγελέα Τουλουπάκη, ενώ για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για το κατά πόσο αυτός ήταν πίσω από την απόφασή της, απάντησε «δεν γνωρίζω» σε σχετικές ερωτήσεις.

Ωστόσο απέδωσε στην κυρία Τουλουπάκη ευθύνη «ότι δεν έπραξε το καθήκον της», ενώ για τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων υποστήριξε ότι «αντικειμενικά ωφελήθηκαν οι εταιρείες, αλλά δεν ξέρω αν είχε δόλο».

Η κατάθεση Λοβέρδου

«Με τις αναφορές μας στην κυρία Ράικου είχαμε επισημάνει πόσο επιβλαβές ήταν να μην τιμολογηθούν τα φάρμακα δύο φορές. Κινηθήκαμε πολιτικώς. Αλλά δεν υπήρχε αντίδραση. Αντίθετα τον Φεβρουάριο του 2018 ήρθε η υπόθεση αυτή μαζί με τα φάκελο Novartis και είχαν αποσβεστεί οι ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών. Στην δικογραφία των δέκα πολιτικών ήταν αναλυτικά τα ονόματά μας και το δικό μου, ενώ από τη συγκεκριμένη αναφορά ήταν μόνο τα αρχικά ΠΚ» ανέφερε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός.

Πρόεδρος: Ενήργησε η κυρία Τουλουπάκη δολίως;

Λοβέρδος: Όταν φθάνει φάκελος στη Βουλή με δέκα ονόματα πολιτικών και ένας μόνον ήταν με αρχικά ΠΚ, ήταν μια σαφής ενέργεια, που δεν ξέρω πώς πέρασε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Οτι είπα είναι τόσο σαφές. Δεν γίνεται εισαγγελέας Διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, όταν μάλιστα ασχολείται και με το πολιτικό έγκλημα. Όλη η Ελλάδα ξέρει το άρθρο 86.

Πρόεδρος: Η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε καμία κίνηση, όπως και η κυρία Ράικου. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της;

Λοβέρδος: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το κράτος;

Λοβέρδος: Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρείες. Δεν ξέρω αν είχε δόλο. Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι’ αυτό.

Εισαγγελέας: Καταγγείλατε τον κύριο Κουρουμπλή;

Λοβέρδος: Όχι

Εισαγγελέας: Αυτές τις αναφορές όταν τις παρέλαβε η τότε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αμέσως στη Βουλή;

Λοβέρδος: Δεν είναι ταχυδρόμος ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά δεν κάνει και έρευνα σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Θα ήθελε μία εβδομάδα, δέκα ,δεκαπέντε μέρες ένα μήνα προλαβαίνεις.

Σύνεδρος: Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

Λοβέρδος: Αυτό εννοώ. Όχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ